Srbiju ne brine mogući krah evra

Evro svoj deseti rođendan čeka sa velikom neizvesnošću - ekonomska kriza u Evropi preti i zajedničkoj valuti.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2011.

12:54

Default images

Ipak, građani Srbije nemaju razloga da strahuju za svoje ušteđevine u evrima - bar tako tvrde stručnjaci.

Prvi januar 2002. za mnoge je bio svečan dan - rodila se evropska valuta evro. Tačno deset godina kasnije, Evropom se šire glasine da bi daleko pre punoletstva evro mogao da postane istorija. Ovakve vesti brinu 332 miliona ljudi širom Evrope koji koriste evro kao svoju valutu ali ne i Beograđane.

Branislav Brujić, predsednik Udruženja menjača, kaže da je "mnogo veća potražnja za valutama kao što su švajcarski franak ili dolar. Ti građani koji se odlučuju da prodaju svoj evro, a kupuju švajcarac i dolar su sa iznosima od 5 do 10 hiljada tako da građani sa velikim iznosima nisu i oni smatraju da to ne treba da se radi". Pitanje šta sa evrom u slamarici, koje muči Evropu, muči i naše ministre... Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić ne veruje da će evro kao valuta propasti i "da će se evrozona sama od sebe raspasti".

Ćirić je naglasio da, i u slučaju da se to desi, građani Srbije ni na koji način neće biti ugroženi. Ministar je rekao da ne vidi kao mogućnost propast evra kao valute, ali da misli da će doći do neke vrste rekonfiguracije celog tog sistema.

On je kazao da je u ovom trenutku izuzetno teško, skoro nemoguće, napraviti dugoročne stabilne i održive projekcije.

Ministar je naveo da "koliko je sve neizvesno" pokazuje i to "što su ekonomski analitičari Evropske centralne banke jedno rekli u avgustu, drugo u oktobru, a treće u novembru".

I član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković kaže da je mala verovatnoća da se evrozona raspadne i da evro kao valuta prestane da postoji, ali da ostaje mogućnost oscilacija njegove vrednosti.

“Ne isključujem mogućnost da se evrodruštvo menja, da evro gubi ili dobija na međunarodnoj sceni, da se kurs evra menja”, izjavio je Vučković. Prema njegovim rečima, “verovatno ne treba predviđati neke situacije koje će dovesti do kraha evrozone i evra, ali da će do određenih poremećaja da dodje, to je sigurno”.
Vučković je naglasio i da građani treba da imaju u vidu da “svaka promena valute iz jedne u drugu košta jer kada prodajemo devize mi dobijamo nepovoljniji, niži kurs, kada kupujemo devize, mi to činimo po višem kursu”.

“Jednostavno, kada držimo i dinare i evre, mi smo izloženi kursnom riziku. Bez obzira na aktuelnu situaciju, snaga evra se menjala od kad on postoji, tako da svi mi trpimo kursne rizike i tako će biti i ubuduće, zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: