Bankrotirao rudnik Grot kod Vranja

Privredni sud u Leskovcu doneo je rešenje o bankrotu rudnika olova i cinka Grot iz Krive Feje, kaže vršilac funkcije predsednika tog suda Stanimir Marković.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.11.2011.

17:15

Default images

On objašnjava da jagodinska Trend kompani, kao vlasnik nije ispunila plan reorganizacije.

"Rešenje će biti pravosnažno kada ga potvrdi Apelacioni sud u Beogradu, a posle odluke o bankrotstvu, poverioci će moći da prijavljuju potraživanja", objasnio je Marković i dodao da je odluka o bankrotu doneta 18. novembra.

Međutim, kako je rudnik u stečaju od 2005. godine, moguće je da spisak poverilaca rudnika biti poprilično dug, pa samim tim i prijava potraživanja. U Agenciji za privatizaciju potvrdili su da upoznati sa time da je Privredni sud u Leskovcu doneo rešenje o bankrotu rudnika navodeći da je Agencija već ranije tvrdila da Trend kompani ne ispunjava obaveze iz plana restrukturiranja, a da je Privredni sud, uprkos tim tvrdnjama, doneo nekoliko presuda u korist te kompanije.

Direktor Sektora komunikacija u Agenciji za privatizaciju Dušan Belanović rekao je da će Agencija biti angažovana na ovom poslu, tek nakon okončanja sudskog postupka pred Apelacionim sudom.

"Ukoliko Apelacioni sud potvrdi ovu odluku i proglasi bankrot, rudnik Grot će biti sto odsto u društvenom vlasništvu i Agencija će ponovo voditi postupak u svojstvu stečajnog upravnika. Agencija za privatizaciju će u daljem postupku sprovoditi aktivnosti na pripremi prodaje imovine", precizirao je Belanović.

On je podsetio da, iako je tokom proteklih nekoliko godina vodjenja stečaja Privredni sud u Leskovcu proglasio kompaniju Trend kompani za vlasnika 96 odsto kapitala rudnika, a Agencija nije obavljala funkciju stečajnog upravnika, nastavljen je nadzor nad sprovođenjem plana reorganizacije.

"Glavna zamerka Agencije za privatizaciju na plan organizacije je bila procena vrednosti koju je najveći poverilac dostavio sudu, sud je prihvatio, a u procenu vrednosti nisu ušla eskploataciona prava kao, možda najvredniji deo samog rudnika", rekao je Belanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: