Konkurencija će "oboriti" marže

Dolazak novih velikih trgovinskih lanaca u Srbiju značajan je zbog povećanja konkurencije, koja bi trebalo da snizi trgovinske marže.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 23.11.2011.

12:11

Default images

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i trgovine Vladimir Matović kaže da je prošle godine u domaću trgovinu investirano 37,28 miliona evra i da je otvoreno 1.755 radnih mesta.

Govoreći o pozitivnim efektima stranih ulaganja, on je pored investicija i transfera savremenih tehnologija naveo i jačanje konkurencije, unapređenje poslovne svesti, kvalitet i raznovrsnost ponude.

Veliki trgovinski lanci omogućavaju i domaćim proizvođačima da povećaju ponudu i izvoz, proizvodeći za privatne robne marke tih lanaca, izjavio je Matović.

On je istakao da je u Srbiji oko 60 odsto maloprodajnih objekata koji nisu u sastavu velikih trgovinskih lanaca već posluju pod oznakom malih i srednjih preduzeća i podsetio i na strategiju razvoja trgovine Srbije koja se bazira na tri stuba a to su - razvoj malih i srednjih preduzeća, širenje srpske trgovine u regionu i jačanje konkurencije.

Matović kaže da će u narednom periodu u Srbiji doći do novih grindfild investicija u oblasti trgovine i da se mogu očekivati i preuzimanja unutar postojećih "igrača na tržištu", kao i širenje maloprodajne mreže kroz strateška partnerstva.

Najznačajnija trgovinska preduzeća u Srbiji su Deleze, Merkator, Idea, Dis, Univereksport i Gomeks iz Zrenjanina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: