Tadić: Ovo je Srbija 21. veka

Beograd -- Dolazak Sajtela, nove američke investicije, znak da je Srbija dobra destinacija za investicije, kao politički i ekonomski stabilna zemlja, kaže Boris Tadić.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Predsednik Srbije Boris je poručio "otvaranje ovog centra nije samo dobar znak za saradnju Srbije i SAD, već i da je Srbija dobra destinacija za investicije".

On je istakao da su SAD strateški i ekonomski partner Srbije, a da je učlanjenje Srbije u Evropsku uniju njen strateški cilj.

Prema Tadićevim rečima, Srbija je danas politički i ekonomski stabilna. "Mir, stabilnost, ekonomski razvoj, socijalne reforme i regionalna saradnja, to je Srbija 21. veka", istakao je on.

Prema Tadićevim rečima, Srbija je dobra destinacija za ulaganje ne samo zbog podsticaja i poreske politike koju ima, već i zbog potencijala zapošljavanja domaćeg stanovništva - visoko edukovanih ljudi koji dobro govore strane jezike. Dolazak Sajtela je uputstvo mladim generacijama - da stiču znanja, uče strane jezike, jer tako rastu šanse za dobro zaposlenje.

Osvrćući se na svetsku ekonomsku krizu koja je počela 2008. godine i njen novi talas, koji je u toku, Tadić je istakao da je sada najvažnije dobro se pripremiti za taj udar.

Tadić je naglasio da Srbija ima velike probleme, da će ih imati i u budućnosti i da to ne treba kriti od građana. On je, istovremeno, ukazao da Srbija nije kreirala krizu iz 2008. godine, kao ni njen novi talas, koji će ove i naredne godine pogoditi svet, ali da mora da učini sve da se za njega pripremi i održi ekonomske potencijale za budućnost.

"Verujem da Vlada, njene institucije i privrednici imaju na umu dobre mere koje će primenjivati u predstojećem periodu, ali jedna je neizostavna - a to je dalja redukcija troškova u državi. To nas očekuje u 2012. godini", rekao je Tadić.

Kao jednu od važnih mera za sprečavanje posledica krize, on je naveo ekonomsku kooperaciju i koordinaciju na nivou države, ali i u regionu, Evropi i globalno.

"Ključno rešenje novog talasa krize je u brzoj i novoj ekonomskoj kooperaciji", rekao je predsednik Srbije pozdravljajući dolazak nove investicije iz Amerike.

"Srbija pozdravlja vašu investiciju i ponudiće vam prijateljsko okruženje i atmosferu", rekao je Tadić na predstavljanju Sajtela, koji je svetski lider u oblasti uslužnih kol centara.

Ambasadorka SAD Meri Vorlik kaže da ova investicija donosi srpskoj ekonomiji stotine novih radnih mesta i pokazuje da je Srbija izuzetna destinacija za strane direktne investicije. Ona je izrazila nadu da će to postati jedan od najboljih primera saradnje američke i srpske ekonomije i najava brojnih novih investicija u mesecima i godinama koji dolaze.

Uložili milion dolara, dobili 750.000 evra

Generalni direktor Sajtela Bert Kvintana kaže da radna snaga u Srbiji ima visok radni moral i izuzetne tehničke veštine kao i poznavanje stranih jezika. "Beograd pruža odličan nivo infrastrukture posebno u oblasti informacionih tehnoligija i transporta i to su bili ključni faktori da se odlučimo da uložimo u vašu zemlju", rekao je Kvintana.

Prema njegovim rečima, u vreme svetske ekonomske krize sve kompanije preduzimaju korake da smanje troškove i unaprede kvalitet usluga u čemu im Sajtel pruža pomoć.

Sajtelovih 57.000 zaposlenih pružaju klijentima prvoklasnu uslugu putem izgradnje poverenja, povećanja prodaje i unapređenja efikasnosti. Kompanija pruža usluge kroz više od 135 domaćih i stranih centara u više od 26 zemalja Severne i Južne Amerike, Evrope, Afrike i Azije.

Generalni direktor za severni region Sajtela Tim Šu kazao je da su njihovi klijenti mnoge svetske kompanije iz raznih oblasti, a da su u Srbiju došli zbog obrazovanog stanovništva koje dobro govori jezike, dobre IT infrastrukture, kao i dobre ekonomske i političke stabilnosti. On kaže da je otvaranje novog centra te kompanije u Beogradu značajan dan u istoriji Sajtela.

Predstavnici Sajtela zahvalili su na podršci Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja i Agenciji za promociju izvoza i stranih ulaganja (SIEPA).

Prema rečima predstavnika kompanije Sajtel Džona Dojla, investicija te kompanije u Srbiju do sada iznosi manje od milion dolara, ali će se taj iznos uvećavati narednih godina. On nije precizirao koliko. "Trenutno je zaposleno 22 radnika, a do marta naredne godine trebalo bi da bude uposleno još 100 ljudi", kazao je on.

Dojl je potsetio da je Sajtel od Srbije dobio 750.000 evra bespovratnih sredstava za podsticaj investicija, odnosno 2.500 evra po otvorenom radnom mestu.

Kako je ranije najavljeno u toj kompaniji za pružanje usluga iz oblasti administracije, poreskog poslovanja i inženjeringa, trebalo bi da bude zaposleno najmanje 300 ljudi.

Šu je istakao da su u toj kompaniji ponosni što mogu da proslavimo početak poslovanja u Beogradu sa predsednikom Republike Tadićem i ambasadorkom Vorlik. "Ovaj događaj će pružiti priliku poslovnim ljudima iz celog sveta da se upoznaju sa radom novog centra i da steknu bolji uvid u sve prednosti investiranja u Srbiju", zaključio je on.

Vesti

strana 1 od 9225 idi na stranu