Aneksi legalizuju veće kamate

Banke u Srbiji koje su saminicijativno povećavale kamate korisnicima kredita, sada klijentima nude na potpis aneks ugovora kojim potvrđuju te visoke kamate.

Srbija

Izvor: Danas

Utorak, 22.11.2011.

10:11

Default images

Danom primene novog Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga sve banke koje su povećavale kamate bez osnova u ugovoru, moraće da ih vrate na početni nivo.

Svuda gde se povećavala marža, ponderisao euribor, kamata menjala promenom poslovne politike ili zbog ekonomske krize i slično, od 5. decembra će morati da se vrati na nivo koji je ugovoren.

Kako bi izbegle smanjenje kamate koju sada naplaćuju, banke u aneksima ugovora o kreditu nude klijentima da prihvate novi način obračuna kamatne stope koji je u skladu sa zakonom, ali kojim će legalizovati trenutno važeću - višu kamatu, navodi portal kamatica.com.

Međutim, klijentima koji ne žele da potpišu aneks obračunavaće se kamatna stopa kakva je bila pre povećanja. Na primer, ako je banka pre dve godine povećala kamatu sa dva odsto plus tromesečni libor, na tri odsto plus libor, moraće da je vrati na prvobitno stanje, ako korisnik ne potpiše aneks.

Kamata se ubuduće može menjati samo kada se menjaju parametri iz kamatne formule koji su promenljivi i javno se objavljuju, poput referentne kamatne stope, belibora, euribora, libora i slično. Ni jedan drugi razlog za povećanje kamate nije dozvoljen. Naravno, korisnicima kredita kojima se kamata smanjila usled smanjenja libora ili euribora, kamata će ostati ista, odnosno neće biti vraćena na početni nivo, bez obzira da li potpišu aneks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: