Srbija: U solarni park 3 mlrd. USD

Do 2015. godine, Srbija bi mogla da ima najveći solarni park na svetu, dva puta veći od trenutnog lidera, koji se nalazi u Kaliforniji.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 20.11.2011.

04:25

Default images

Naime, Ministarstvo za prostorno planiranje sa luksemburškom kompanijom "Sekurum ekviti partners“ je potpisalo sporazum o investiciji kojom bi se na jugu Srbije izgradili solarni paneli na čak 3.000 hektara, a vrednost te investicije bi bila gotovo tri milijarde dolara.

Luksemburška kompanija je na svojoj zvaničnoj internet stranici objavila da je sa Vladom Srbije potpisala sporazum i da su sa firmom "Amikorp fand servis“ već započeli i osnivanje investicionog fonda. Kako su za B92 naveli u kompaniji “Securum Equity Partners“, 17. novembra je potpisan Okvirni sporazum, pravno neobavezujući, između Republike Srbije i te kompanije kojim se izražava spremnost obe strane da preduzmu aktivnosti usmerene ka brzoj i uspešnoj realizaciji projekta.

Navodi se i da će investicioni projekat biti realizovan putem posebnog finansijskog instrumenta “NEPER Fund”, specijalizovanog za međunarodne profesionalne i institucionalne investitore i da on zbog toga ne zahteva niti predviđa nikakav oblik finansijske potpore ili druge vrste subvencija od strane države Srbije.

To znači, objašnjavaju u toj kompaniji, da će “projekat biti razrađen na takav način da garantuje finansijsku samoodrživost bez da uzima u obzir bilo koju vrstu državnih potpora vezanih za cenu proizvodene električne energije“.

Takođe, projekat bi trebalo da se realizuje na zemljištima koja nisu namenjena poljoprivredi, već da se prvenstveno koristite ona marginalna, kako bi se garantovao što manji uticaj na okolinu.

"Ukoliko se taj projekat realizuje, u Srbiji bismo imali najveći solarni park na svetu. Trenutno vodi onaj u Kaliforniji, s ukupnom snagom od 500 MW. Projekat dobro zvuči, ali tek smo na početku pregovora i tek treba da pričamo o uslovima. Za sada smo potpisali samo sporazum o saradnji, koji pravno gledano nije obavezujući dokument", objašnjava Bojan Đurić, državni sekretar u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja.

Đurić objašnjava da su u Ministarstvu za prostorno planiranje bili radoznali da saznaju zašto se luksemburška kompanija odlučila baš za Srbiju.

"Rekli su nam da smo mi prvi odreagovali. Verujem da im odgovara i geografski položaj, a i verovatno je zemlja jeftinija. S obzirom na to da će se park prostirati na 3.000 hektara, zemlju će otkupljivati od države, građana, vojske...", objašnjava Đurić.

"Nekoliko je razloga zbog kojih je Srbija idealan partner za proizvodnju obnovljive energije. Prvo, Srbija ima ogroman vodeni potencijal koji je pogodan za proizvodnju energije. Drugo, u Srbiji postoji velika raspoloživost zemlje koja nije za poljoprivrednu obradu, a istovremeno je smeštena na geografskoj poziciji koja nudi stopu konverzije sunčevog zračenja u električnu energiju među najvećim u Evropi", naveli su u Sekurumu.

Takođe, piše list Alo, u njihovom saopštenju jasno stoji da bi formiranje investicionog fonda Neper trebalo da bude završeno do decembra ove godine, a izgradnja solarnog parka već do 2015.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

16 h

Podeli: