Đilas: Metro postaje stvarnost/FOTO

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas kaže da je početak realizacije izgradnje metroa projekat o kome Beograđani sanjaju već 40 godina.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 17.11.2011.

21:00

Default images

"Već 40 godina Beogradjani sanjaju o metrou i veruju da će jednog dana moći kao gradjani drugih metropola da se najbrže prevoze iz jednog u drugi deo grada", rekao je Đilas posle potpisivanja tog dokumenta.

Predstavnici vlada Srbije i Francuske i Grada Beograda potpisali su izjavu o zajedničkom učešću u izradi projekta izgradnje beogradskog metroa.

Izjavu su potpisali gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i državni sekretar pri Ministarstvu ekonomije, finansija i industrije Francuske Pjer Leluš, a tom činu prisustvovao je i premijer Srbije Mirko Cvetković.

Gradonačelnik Beograda je napomenuo da je aktuelna gradska vlast do sada realizovala i druge projekte o kojima se sanjalo i da je to najbolji dokaz da metro neće ostati samo san, već da će za nekoliko godina postati java.

Saradnja sa Vladom Francuske i kompanijom "Alstom transport", kao i realizacija drugih velikih projekata gradske vlasti, prema Djilasovim rečima, najbolja su garancija da će biti realizovan i projekat "Beogradskog metroa". Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je danas da će Beograd izgradnjom metroa postati jedan od motora ravnomernog regionalnog razvoja Srbije.

"Nema jake Srbije bez jakog Beograda. Za ravnomerni razvoj zemlje potrebni su motori, a Beograd će s projektom metroa biti jedan od tih motora", rekao je Đelić koji je, u ime Vlade Srbije, s predstavnicima Vlade Francuske i grada Beograda potpisao izjavu o namerama o projetku izgradnje "Beogradskog metroa".
Đelić je naveo da je Vlada Srbije zbog toga odlučila da podrži taj projekat tako što će dati garancije gradu Beogradu, navodeći da to neće opteretiti republički budžet. On je dodao da je realizacija tog projekta velika šansa za domaće privrednike i gradjevinsku operativu.

Đelić je objasnio da će Francuska dati 3,8 miliona evra za donacije za nužne studije zbog čega će ta zemlja dati državne garancije koje ćeomogućiti izuzetno povoljne finansijske uslove za realizaciju tog projekta.

Ti finansijski uslovi su, prema njegovim rečima, uporedivi sa najboljim uslovima koje Srbija dobija od medjunarodnih finansijskih institucija.
On se na kraju govora obratio i na francuskom jeziku, navodeći da današnje potpisivanje predstavlja novu eru snažnije saradnje Srbije i Francuske. Skupština Beograda je 6. oktobra 2011. godine prihvatila informaciju o realizaciji projekta "Beogradski metro", kojom je predviđeno da radovi na izgradnji počnu za dve godine.

Francuska je ranije izrazila spremnost da iz Fonda za studije za pomoć privatnom sektoru da tri miliona evra za izradu studije izvodljivosti za izgradnju metroa u Beogradu, koju bi pripremila francuska projektantska firma "Ežis rej".

"Ežis rejl" (Egis rail), bi posao trebalo da obavi za 15 meseci, dok bi u izgradnji metroa učestvovala kompanija "Alstom transport", koja je tokom 70 godina postojanja izgradila više od 40 metro sistema u svetu. Beogradski metro, prema najavama gradskih čelnika, trebalo bi da u prvoj fazi ima linije dužine 36 kilometara i 55 stanica. Pod zemljom bi išao u starom delu grada, a u Novom Beogradu po površini.

Višedecenijski san građana, urbanista i arhitekata, trebalo bi da postane stvarnost 2017. godine, kada bi trebalo da bude završena prva linija Ustanička ulica – Zemun. Druga trasa trebala bi da ide od Banovog brda do Pravnog fakulteta, a veza dve linije bila bi kod novog mosta preko Save, odakle bi se linija možda produžila do Bloka 45.

Planirano je da kapacitet vagona bude 600 putnika, ali će konkretni detalji o prvoj liniji metroa, ipak, biti poznati tek kada bude završena studija izvodljivosti, za čiju izradu će biti potrebno 15 meseci.

Kompozicije metroa bi se kretale prosečnom brzinom od 28,2 kilometra na sat, tako da bi putovanje od prve do poslednje stanice trajalo 26 minuta.

U izgradnji metroa bi, prema predstavljenom memorandumu, učestovala francuska kompanija Alstom transport koja je izgradila 40 metroa u svetu i koja bi bila dobavljač vozova i elektroopreme.

Izgradnja metroa u Beogradu trajala bi oko 10 godina, kako je ranije procenjeno, a jedan sagrađeni kilometar koštaće oko 60 miliona evra.

Čim Beograd dobije metro, saobraćajne gužve će nestati

Stručnjaci se slažu sa procenama po kojima bi Beograd mogao da dobije metro do 2017. godine, a kao najveći problem navode izvore finansiranja.
Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić kaže da je "najviše vremena potrebno za izradu planova i nacrta, pa će sam proces projektovanja trajati bar dve godine, dok će za gradnju biti potrebno sigurno još četiri".

"Ali, rokovi nisu najveći problem. Problem je obezbediti novac za finansiranje izgradnje. Beograd ne može sam da finansira gradnju metroa, samo uz pomoć države može da se upusti u tako velike projekte", objašnjava on.

Vujanić kaže da bi najjeftinija i najbrža solucija bila gradnja lakog metroa, čije se trase u pojedinim delovima ukrštaju sa već postojećim drumskim trasama u Beogradu. Ipak, gradske vlasti odlučile su se za nezavisan šinski sistem koji se nigde ne ukršta sa drumskim saobraćajem.

To je garancija da je reč o klasičnom pravom metrou, ali za njega je potrebno izgraditi čitave trase, pa je samim tim potrebno i znatno više novca.

"Koji god metro da izgrade, on će biti veliko rasterećenje za saobraćaj u Beogradu. Procenjuje se da će metro moći da preveze 20.000 do 40.000 ljudi na sat, pa će, čim Beograd dobije metro, saobraćajne gužve praktično nestati. Neće više biti gužvi od Zemuna ka gradu i obnuto, što će generalno rasteretiti saobraćaj prestonice", objašnjava Vujanić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

438 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: