Ko prima više od Šoškićevih 6.500€?

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić kaže da njegova plata od 6.500 evra nije najveća među platama funkcionera koje je postavila država.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 15.11.2011.

16:13

Default images

Koji državni službenik ima veću platu od guvernera? Do odgovora na to pitanje nije lako doći, a po svemu sudeći ne znaju ga ni mnogi ministri.

Ivica Dačić, zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova, kaže da ne zna, ali da će "ako policija bude vodila istragu mediji biti zvanično obavešteni".

Dok su direktorske plate u državnim preduzećima poznate, javnosti nisu dostupni podaci o zaradama rukovodilaca u finansijskim institucijama koje su u većinskom državnom vlasništvu, kao što su Komercijalna banka, Poštanska štedionica ili Dunav osiguranje. Navodeći da je Narodna banka Srbije finansijski nezavisna institucija i da njegovih 6.500 evra ne dolazi od poreskih obveznika, guverner Šoškić je prebacio loptu u tuđe dvorište rečima da u javnom sektoru postoje ljudi sa višim platama od njegove.

Oliver Dulić, ministar za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja, kaže da "nema šanse" da neko ima veću platu od guvernera ubog uredbe o maksimalnim platama.

Javnosti je poznato da Dušan Bajatović, kao direktor Srbijagasa, član upravnog odbora Jugorosgasa i poslanik, mesečno primi milion i sto hiljada dinara, po čemu je i plaćeniji od Šoškića.

Prema podacima koje je objavila Agencija za borbu protiv korupcije, najplaćeniji državni nameštenik je direktor civilnog vazduhoplovstva Nebojša Starčević koji mesečno zaradi 415.000 dinara.

Iza njega po primanjima je direktor EPS-a Dragomir Marković sa 400.000, a zatim sledi direktor Telekoma Branko Radujko sa 390.000 i direktorka Fonda za razvoj Srbije Slađana Backović sa platom od skoro 360.000 dinara.

Za državni budžet veći problem su brojne agencije koje je osnovala Vlada, a u kojima rukovodioci primaju i do 2.500 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: