Borba za sistematske preglede

Beograd -- Domovi zdravlja se bore za pacijente i bogatom ponudom pregleda koje daju firmama. Privatne zdravstvene ustanove nude ekstra usluge, a državne niže cene.

Izvor: Novosti
Podeli

Mnoga preduzeća ili ustanove u prestonici poslednjih godina organizuju sistematske preglede za svoje zaposlene.

Preventivni pregledi su veoma značajni, ali direktori domova zdravlja tvrde da bi trebalo uvesti red u ovu oblast.

Žale se na privatne zdravstvene ustanove, koje im zbog dodatnih ekstra usluga odvlače pacijente, ali i na kolege iz državnih domova zdravlja koji, kako kažu, rade ispod svake cene.

Osnovni "sistematski paket" čini laboratorija sa krvnom slikom, sedimentacijom, proverom funkcije jetre i bubrega, ispitivanjem sluha i vida, EKG i pregled specijaliste medicine rada, a košta oko 2.500 dinara - navodi Gordana Dragašević, direktorka DZ "Stari grad". "Bio je nedavno konkurs i jedan dom zdravlja je dao ponudu za 900 dinara i naravno da su oni dobili posao, iako je to ispod svake cene. Ako bi svi radili korektno, bilo bi dovoljno posla za sve", kaže ona.

Direktor DZ "Zemun" dr Dušan Joksimović podseća da je Institut za medicinu rada dao predlog koje preglede bi trebalo da obave radnici za određene profesije.

U njemu, međutim, nije navedeno koje pretrage bi trebalo da obave činovnici, bankari, profesori i ostali radnici za čija zanimanja nisu neophodni posebni zdravstveni uslovi.

"Ponekad mi se čini da se firme i sindikati takmiče u zahtevima koje će nam postaviti. Snimanje skenerom, rendgenom, razni laboratorijski nalazi, samo su neki od pregleda koje traže. Nije ni zdravo da se svake godine ponavljaju ta snimanja, ali privatnici ih nude da bi zaradili. Imamo nelojalnu konkurenciju i u državnim ustanovama, jer daju cene ispod svakog minimuma da bi dobili posao", kaže Joksimović.

Dr Slavica Kalezić Milošević, direktorka DZ "Dr Milutin Ivković" sa Palilule smatra da bi trebalo definisati šta je sistematski pregled, ali i da ne treba dozvoliti sindikatima da se mešaju u ono u šta se ne razumeju.

"Nedopustivo je prelivanje novca iz državnih firmi u privatne domove zdravlja", kaže direktorka.

Brojke

* 900 DINARA košta najjeftiniji i najosnovniji sistematski pregled

* 21.000 DINARA je najskuplji i najpotpuniji sistematski pregled u privatnom domu zdravlja

* 20 MILIONA dinara koštali sistematski pregledi radnika jednog javnog preduzeća

"Trebalo bi da neko vodi računa koliko puta se pregledaju zaposleni u državnim firmama i šta je potrebno da kontrolišu, a šta je ipak previše. Plaćamo lekare na određeno, koje Republički fond za zdravstveno osiguranje ne priznaje, iako bez njih ne bismo mogli da primimo sve pacijente i da organizujemo rad. Kad nam već ne daju dovoljno sredstava, trebalo bi da urede sistem tako da bar možemo da dobijemo sredstva od državnih firmi, a ne da novac iz budžeta odlazi kod privatnika", kaže ona.

Kalezić Milošević napominje da su u ovoj zdravstvenoj ustanovi morali da snize cene, da bi bili konkurentni, jer imaju problem sa finansijama.

Cena laboratorije, pregleda kod oftalmologa, ORL, EKG, ginekologa sa Papa testom za žene, ultrazvučnog pregleda abdomena, ginekološki i EHO dojke, pregled interniste kardiologa RTG srca i pluća, kičme, vrata i sinusa, kao i opšti pregled kod specijaliste medicine rada u DZ na Paliluli košta 11.029 dinara.

Za firme koje dobiju specijalan popust zbog većeg broja radnika, pretrage za jednu osobu su 8.821 dinar. Isti pregledi u privatnim domovima zdravlja koštaju oko 14.000 dinara.

Vesti

strana 1 od 9236 idi na stranu