Izvoz IT usluga 200 miliona dolara

Beograd -- Ukupna vrednost izvoza IT usluga ove godine biće oko 200 miliona dolara, kazala je sekretar Udruženja informatičke delatnosti PKS Jelena Jovanović.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ona kaže i da bi bi softverske kompanije još više poboljšale uslove poslovanja, potrebno je da imaju jedinstvene stavove sa kojima će nastupiti prema državi, jer će u suprotnom, u narednom periodu imati dosta problema u poslovanju.

Ona je navela primer Rumunije, čija je vlada 2004. donela odluku da softverske firme, koje zapošljavaju inženjere obrazovane na određenim fakultetima, ne plaćaju poreze i doprinose na njihove plate, kao i da budu oslobođene plaćanja poreza na dobit.

Softverska industrija Rumunije je od 2004. do 2010. porasla pet puta, jer su kompanije ta sredstva ulagala u poslovanje i proširenje infarstrukture, istakla je Jovanović.

''Zato je potrebno argumentovano razgovarati sa državom o mogućnoj primeni tog modela. Moramo da kažemo kolika je to količina novca, gde će on biti uložen i šta se može očekivati od tih ulaganja, kao i koliko će to državu ''koštati'', odnosno na koji način će joj se vratiti'', objasnila je Jovanović.

Govoreći o IT tržištu, ona je kazala da se u odnosu na prošlu godinu, može očekivati rast od oko pet odsto.

Kada je reč o izvozu IT usluga, Jovanović je podsetila da je prošla godina završena sa oko 168 milion dolara ukupne vrednosti izvoza, od čega je oko 140 miliona bilo po projektima.

Do septembra je zabeležen izvoz od oko 144 miliona dolara, te se do kraja ove godine očekuje ukupno 200 miliona dolara vrednosti izvoza, istakla je Jovanović.

Kao jedan od problema sa kojima se suočavaju firme koje posluju isključivo u inostranstvu, jeste kako dobiti kvalitetne IT stručnjake i to je tema o kojoj takođe treba voditi računa, kazala je Jovanović i dodala da bez dobre promocije i školovanih stručnjaka nema daljeg napretka istim tempom.

IT analitičar Milovan Matijević je kazao da se u zapadnoj Evropi ulaže više od 800 evra po glavi stanovnika u IT, dok se u istočnim zemljama Evrope ulaže oko 250 evra. Ta ulaganja u Srbiji iznose oko 60 evra, što je svega oko osam odsto u odnosu na zapadnoevropske zemlje, ukazao je Matijević.

On je naveo da bi tek 2020. godine, prema nekim projekcijama, Srbija dostigla nivo od 250 evra ulaganja, što bi bilo 25 odsto evropskog nivoa.

Matijević je dodao da je do sada bi dominantan stav da visok BDP vuče IT, odnosno da jedan procenat rasta BDP vuče tri odsto rasta IT, dok se sada smatra da veća ulaganja u IT, promena tehnologije, mogu izvući ekonomiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 400 idi na stranu