Banke preuzimaju ulogu poreznika?

Beograd -- Umesto Poreske uprave naplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje ubuduće bi mogle da kontrolišu poslovne banke.

Izvor: Politika
Podeli

Prema tom predlogu poslodavac ne bi mogao da isplati zaradu, a da pre toga ne izmiri obavezu i prema državi i svojim radnicima, potvrđeno je u Poreskoj upravi.

Ovo rešenje najsličnije je onome što je radila Služba društvenog knjigovodstva, a u Ministarstvu finansija kažu da će izmene bitie usvojene paralelno sa budžetom za 2012. godinu.

Izvor iz Poreske uprave očekuje da će banke, ukoliko predlog prođe da one ubuduće kontrolišu naplatu doprinosa, lakše to moći da rade, od poreznika. Kontrola će biti najsveobuhvatnija kada zaživi Centralni registar svih poreskih obveznika 2013. godine.

Poslodavci: Plate će još više da kasne
Plate u privatnom sektoru u proseku kasne 50 dana, a ubuduće će još više, kažu u Uniji poslodavaca. Položaj oko 1,2 miliona radnika u privatnom sektoru, čije su plate za trećinu manje nego u javnom, biće još teži, jer će poslodavci prvo plaćati PDV i dopronose, a za plate šta preostane. "I do sada je bila zakonska obaveza da se prvo isplate porezi i doprinosi, pa tek onda plate. Država ovim potezom uvodi red od kraja. Trebali su prvo da ograniče rokove plaćanja i propišu da se PDV plaća po realizaciji kako ne bi preduzeća otišla u blokadu kao što je to sada slučaj", kaže Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca.

Na pitanje zašto Poreska uprava od 2004. godine, od kada joj je u nadležnosti i kontrola naplate doprinosa, nije mogla da spreči masovnije izbegavanje plaćanja ovih obaveza, u Poreskoj upravi kažu da je, osim malog broja inspektora, problem i u Zakonu o privatizaciji koji propisuje zabranu izdavanje naloga za kontrolu naplate doprinosa ili prinudnu naplatu, za šta je propisana kazna od čak 300.000 dinara.

Kao još jedan od razloga zbog čega Poreska uprava nije poslodavce mogla da drži pod kontrolom navodi se i to što se onima koji izbegavaju plaćanje doprinosa za svoje zaposlene vrlo teško ulazi u trag, jer imaju više isplatnih računa.

Nezvanično se saznaje da su dugovanja Republičkom fondu PIO, po osnovu neuplaćivanja doprinosa, duplo veća od cifre koja kruži u javnosti te da je umesto 233 milijarde dinara dostigla 460 milijardi, najviše zbog nagomilanih kamata.

Izvor iz Poreske uprave kaže da je od zvanične 233 milijarde dinara duga realno naplativo tek oko 20 odsto, jer je najviše dužnika među firmama kod kojih je dug nenaplativ, pa se mora čekati ili da se firma privatizuju ili da izađu iz stečaja.

Zbog neuplaćivanja doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2010. i prvu polovinu ove godine budžet je oštećen za oko devet milijardi dinara, tačnije 8,953 milijardi, a najveće izbegavanje plaćanja je upravo po ovom osnovu, dok je na drugom mestu utaja poreza po osnovu raznih zloupotreba službenog položaja, lažno fakturisanjem, fantomske firme i povraćaj PDV-a, na čemu je ukupno utajeno oko 14 milijardi dinara.

Prema podacima poreznika zaključno s junom ove godine 51.745 poslodavaca nije uplatilo niti obračunalo doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje svojih radnika, od čega je 21.838 preduzetnika i 29.907 pravnih lica. Zbog toga je, od početka godine podneto 8.790 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka kod sudije za prekršaje. U isto vreme poreska policija je podnela 1.648 krivičnih prijava tužilaštvu za poresku utaju.

Vesti

strana 1 od 9225 idi na stranu