Međunarodni aerodrom biće i u Vršcu

Vršac -- Sudeći po ambicioznim planovima Agencije za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), Vršac će vrlo brzo dobiti međunarodni aerodrom - prvi u Vojvodini.

Izvor: Novosti
Podeli

Samo u ovoj godini Agencija će uložiti 1,2 miliona evra za projektovanje svih planova, koji, pre svega, podrazumevaju proširenje asfaltne piste, postavljanje najsavremenijih navigacionih sistema, kao i uređenje kompletnog kompleksa. Konkretni radovi će krenuti 2012. godine.

"Za Vršac je izuzetno važno da aerodrom ima potencijal i drago mi je što je SMATSA za relativno kratko vreme mnogo toga uradila u njegovoj modernizaciji. Uređenjem vodnog sistema mi smo omogućili da se pređe na sledeći korak, a to je rekonstrukcija aerodromske piste", kaže Čedomir Živković, predsednik opštine Vršac.

SERVIS ZA CESNU
Akademija ima iskusni tim stručnjaka, koji ima licencu za održavanje vazduhoplova, i koji, sa međunarodnim ovlašćenjem Evropske unije, to radi i za potrebe kompanija svih evropskih zemalja. Zato i ne čudi zainteresovanost kompanije Cesna da baš Vrščani postanu ovlašćeni serviseri tog proizvođača malih aviona.

Betonska pista treba da se produži za 400 i proširi za pet metara, a treba i da se stave dva asfaltna sloja, kako bi se stekli uslovi da tu sleću mali avioni do 70 sedišta. Aviosaobraćaj će najviše biti usmeren na biznis letove. Planirano je i postavljanje telekomunikacione i svetlosne signalizacije (vrednost oko dva miliona evra), kako bi se omogućilo i noćno korišćenje aerodroma.

Rekonstrukcija kompleksa Vazduhoplovne akademije SMATSA, koji se prostire na 360 hektara, podrazumeva rušenje motela Flajt i restorana Ikar, ali će se odmah sagraditi novi hotel, površine 6.900 kvadratnih metara. Planirana je rekonstrukcija upravne zgrade, kao i zidanje rekreativnog centra i otvorenog bazena.

Dragan Katanić, direktor Vazduhoplovne akademije SMATSA kaže da je u cilju dobijanja dozvole za međunarodni aerodrom, raspisan i tender za odabir izvođača radova, koji će, prema međunarodnim pravilima i propisima, ograditi aerodromski prostor, što je oko deset kilometara ograde.

"Preduzeli smo sve kako bismo ovaj kompleks doveli u funkciju i stvorili preduslove da akademija vrati stari sjaj, koji je Jatova akademija imala pre tri decenije. Tok školovanja pilota za vreme rekonstrukcije nije prekinut. Broj đaka smo povećali za 30, kupili smo 110 tona goriva i obezbedili da tokom cele godine obuka teče nesmetano", predočava Katanić.

SMATSA planira i da obnovi flotu, jer su avioni stari koliko i akademija. U narednom periodu će kupiti osam letilica, a 250.000 evra su uložili za kupovinu aerodromskih vozila. Inače, Agencije za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore je septembra 2010. godine za 15 miliona evra od Jata kupila vršački aerodrom i pilotsku akademiju.

Srbija

Za 1 evro sutra 100,9 dinara

Beograd -- Dinar će sutra oslabiti prema evru za 42 pare ili 0,4 odsto i zvanični srednji kurs će biti 100,9119 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Srbija ponedeljak 31.10. 17:32 Komentara: 3
strana 1 od 400 idi na stranu