I Palma traži rešenje za malinare

Vlada bi trebalo da već sada utvrdi cenu po kojoj će se malina otkupljivati naredne godine, kaže gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 30.09.2011.

18:47

Default images

On navodi da bi malinari tako na vreme bilo poznato da li će proizvodnja biti isplativa.

Malinarima bi se, s obzirom na to da je kraj godine, moglo pomoći kroz "neki avans za proizvodnju", rekao je Marković.

Gradonačelnik Jagodine je razgovarao da proizvođačima malina iz opštine Priboj, Nova Varoš, Mrčajevci, Prijepolje, Bajina Bašta, Požega, Ivanjica i Kosijerića koji su ovog leta protestovali nezadovoljni otkupnom cenom i ukupnim položajem proizvođača ove vrste voća u Srbiji.

Oni su upoznali Markovića da se proizvodnjom ovog voća bavi 300.000 domaćinstava sa oko milion stanovnika. Među njima je veliki broj onih koji nemaju drugi prihod, ostali su bez posla u "propalim" firmama, a imaju i po troje i više dece.

"Nećemo na prag centara za socijalni rad, a država nas tera na kazan, hoćemo da živimo od svog rada, svake godine kad je otkup mi protestujemo, a ove godine smo doživeli prevaru nad prevarama", rekli su malinari Markoviću.

Oni su istakli da "država od izvoza malina ima godišnji devizni priliv od 150 miliona evra".

Malinari su Markovića pitali i "ko je naredio policiji da blokira njihov protest i odlazak u Beograd pred zgradu Vlade?"

On je malinarima obećao da će u toku dana "stupiti u kontakt sa ministrom poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušanom Petrovićem i upoznati ga sa ovim razgovorom i zatražiti da se pronađe rešenje".

S obzirom na to da se radi o ljudima tradicionalno orijentisanim na uzgoj malina, uzimajući u obzir geografski položaj i razvijenost opština iz kojih su, država treba da nađe način da se stimuliše proizvodnja ovog jagodičastog voća, izjavio je Marković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: