"Novi Jat" još uvek na čekanju

Poslednjeg dana roka za pronalaženje strateškog partnera za Jat ervejz, rok za preuzimanje tenderske dokumentacije i prijave je produžen do 31. oktobra.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 30.09.2011.

13:27

Default images

Vlada Srbije je prošle godine donela odluku o osnivanju nove domaće avio-kompanije.

Prethodno su Radna grupa za poslovnu konsolidaciju Jat ervejza i menadžment konstatovali da kompanija nije u stanju da posluje profitabilno. Prema Akcionom planu, novu aviokompaniju treba da formira država zajedno sa strateškim partnerom.

Jat raspolaže flotom od 14 aviona. Deset “boinga“ i četiri ATR-a lete na više od 30 evromediteranskih destinacija. Srpska aviokompanija prošlu godinu je završila sa 1,1 milionom prevezenih putnika i gubitkom od 23 miliona evra. Najava da će Srbija do kraja godine dobiti nacionalnog avioprevoznika u mešovitom vlasništvu, koji će pritom postati lider u aviosaobraćaju u ovom delu Evrope, ima sve manje šanse da postane stvarnost.

Zašto je rok produžen u poslednjem trenutku i da li je do sada neko već otkupio tendersku dokumentaciju ostaće tajna pošto nadležno ministarstvo neće da objavljuje detalje o pristiglim prijavama do isteka roka.

Miša Brkić, urednik u Novom magazinu, kaže da "kada Vlada raspiše tender za novu firmu za aviosaobraćaj a ne kaže kakav saobraćaj hoće, na kojim destinacijama, s koliko putnika i aviona i koliko će ljudi biti zaposleno - vi nemate nijedan ozbiljan preduslov za formiranje takve kompanije pa je logično da ne možete da nađete partnera".

"To samo pokazuje vladinu nesposobnost, jer od kada je počela da se bavi problemom Jata ne ume da ga reši", navodi Brkić.

Avioni stari više od dve decenije, višak zaposlenih i dugovanja razlozi su zbog kojih je Jatu neophodan strateški partner. Raspisujući tender Vlada je najavila osnivanje nove nacionalne aviokompanije, koja bi iz starog Jata preuzela bilateralne sporazume, redove letenja i najvredniju imovinu. U protekla dva meseca kao potencijalni partneri spominjane su aviokompanije iz Turske, Letonije pa i Azerbejdžana.

"Ja čak verujem da će se na kraju dogoditi neka, možda ne velika, ali neuobičajena ponuda. Možda se pojavi neki domaći investitor koji je spreman da pravi novu aviokompaniju sa Vladom, ali po pravilima igre koje on diktira a ne vlada", kaže Brkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: