Ako svi talenti odu, ode i privreda

Novi Sad -- Srbija je po gubitku talenata na 137. mestu od ukupno 140 zemalja, kaže dr Vera Dondur, predsednica Nacionalnog saveta za naučni i tehnološki razvoj.

Izvor: Dnevnik
Podeli

"Svi, država, društvo, roditelji... moramo da stvorimo uslove da bi mladi ljudi ovde ostali", napominje ona

Dondur upozorava da "to moramo dramatično brzo da obustavljamo jer ako nam sva pametna, talentovana deca odu... nećemo nikako moći da popravimo svoju ekonomsku poziciju".

Rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Branko Kovačević setno je podsetio kako je sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka ondašnja nam država u nauci bila najjača na Balkanu.

Direktor Instituta za fiziku u Beogradu dr Aleksandar Belić kaže da za oko 2.000 studenata doktorskih studija u Srbiji, uz prosečnu školarinu od 100.000 dinara, država može da obezbedi 200 miliona dinara, te „da ne veruje da ima nekog u Srbiji ko ne bi stao iza mladih, najsposobnijih ljudi”.

On kaže da nam je tad i privreda bila jaka, pa su rezultati (uređaji, tehnologije...) istraživačkih projekata bili komercijalizovani, što je opet generisalo nova ulaganja u nauku, neke stvari u robotici načeli smo prvi u svetu...

"Danas smo tu gde smo... Srbija za visoko obrazovanje ima oko 200 miliona evra i još oko 100 miliona za iastraživanja, što je ukupno onoliko koliko ima sam Univerzitet u Ljubljani. Imamo 20 puta manje doktoranata od proseka EU, u našoj privredi nema nijednog doktora nauka", objašnjava Kovačević.

On dodaje i da "nismo spremni ni da primimo naše mlade ljude koji hoće da se vrate... Srbija se nikad neće pomeriti ako ne ulaže u nauku i ako se ne komercijalizuju rezultati naučnih istraživanja. Nema visokog obrazovanja bez nauke, a bez nauke nema privrede..."

Vesti

strana 1 od 9306 idi na stranu