Mišković porez plaća pred izbore

Porez na prodaju Delta Maksija po svemu sudeći biće plaćen u Srbiji i to tek polovinom marta sledeće godine, dakle baš uoči parlamentarnih izbora, piše NIN.

Srbija

Izvor: B92, NIN

Ponedeljak, 26.09.2011.

00:13

Default images

Kako navodi taj list, očekuje se da će bivši vlasnik Maksija Miroslav Mišković u državnu kasu po osnovu poreza na kapitalnu dobit uplatiti oko 25 miliona evra.

NIN dalje navodi da je Mišković pre prodaje Maksija belgijskom Delezu 82,2 odsto vlasništva preneo sa kiparskog preduzeća Hemslejd na privredno društvo Delta kapital registrovano u Srbiji.

"To sada znači da Delta mora da plati porez na kapitalnu dobit u Srbiji na 82 odsto udela u Maksiju koliko je imala novoosnovana firma Delta kapital", kaže neimenovani poreski ekspert.

U Delta holdingu nisu želeli da odgovore na pitanje gde će, kada i koliki porez platiti, ali računica pokazuje da, kada se odbije 318 miliona evra koje odlaze na pokrivanje dugova Delta Maksija i udeo od oko 18 odsto koji je ostao u vlasništvu kiparske kompanije, ostaje oko pola milijarde evra.

Osnovica za oporezivanje je razlika između te prodajne cene i osnivačkog kapitala Delta kapitala, koji je prema podacima APR-a iznosio 250,9 miliona evra, pa bi, kada se naplati porez na kapitalnu dobit po stopi od 10 odsto, u državnu kasu trebalo da se slije oko 25 miliona evra.

List dalje navodi da se naplata poreza od Miškovića uoči izbora, pa makar to bilo i svega 25 miliona evra, ne može da škodi u finišu predizborne kampanje.

Ako bude još krupnijih plodova Tadićevih „pretnji“ tajkunima, a mnogi ih očekuju, ovaj porez zvaničnici će pokušati da „unovče“ i na političkom planu, tumačeći to kao dodatni dokaz da je „država moćnija od krupnog kapitala“ i da „nema nedodirljivih“, dodaje NIN.

Kompletan tekst pročitajte u našoj rubrici Fokus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

10 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: