Od Telekoma svako dobija po 75 evra

Oko 4,8 miliona građana Srbije trebalo bi da dobije akcije Telekoma za oko mesec i po dana, izjavio je direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković.

Srbija

Izvor: Novosti, 24 sata

Ponedeljak, 26.09.2011.

00:07

Default images

On navodi da je Agencija spremna da počne sa podelom besplatnih akcija iz paketa Telekoma Srbije.

"Potrebno je samo da ova kompanija i njeni organi izvrše neophodne tehničke pripreme, utvrde procenu vrednosti kapitala i nominalnu vrednost akcija, da se redefiniše ugovor sa manjinskim vlasnikom Telekoma, grčkom firmom OTE", kaže Cvetković.

"Time Telekom postaje otvoreno akcionarsko društvo i stiču se uslovi da se deonice ove kompanije pojave na berzi", kaže direktor Agencije za privatizaciju. On dodaje da nema nekog preciznog roka do kada se podela besplatnih akcija mora izvršiti, ali da je bolje da podela besplatnih akcija Telekoma Srbije i njeno kotiranje na berzi budu što pre.

Procene koliko jedna deonica može da vredi mogu se dati na osnovu procenjene vrednosti koja je za 51 odsto kapitala Telekoma iznosila minimalnih 1,4 milijarde evra, kao i na osnovu toga da je privatizacioni savetnik procenio celokupan kapital ove kompanije na 2,43 milijarde evra.

Praktično, građani će dobiti 15 odsto akcija Telekoma, pa računica izgleda ovako i Telekom je u celosti procenjen na oko 2,4 milijarde evra, a 15 odsto od toga je 360 miliona evra. Kad ovaj iznos podelimo sa 4,8 miliona ljudi, dobija se cena pojedinačne deonice od oko 75 evra. Iz Agencije za privatizaciju su ranije pominjali cenu od oko 60 evra.

"Međutim, pitanje je kako će se cena deonice kretati na berzi i verovatno je da će ona biti niža. Ovo bi bila početna cena, dok će pravu odrediti tržište", rekao je Nenad Gujaničić iz Brokerske kuće Sinteza.

U Agenciji za privatizaciju kažu da je "sasvim izvesno da će akcije Telekoma biti vredne i da će njihova vrednost rasti", kao i da će "akcije Telekoma biti među najvrednijim deonicama javnih preduzeća koje će građani Srbije dobiti".

Od 2008. godine, kada je najavljena bajka o hiljadu evra od besplatnih akcija, ovo će biti prvi ozbiljniji novac od deonica javnih preduzeća. Prodajom akcija iz Akcijskog fonda, 4,8 miliona ljudi do sada je dobilo po 1.700 dinara. Stekli su pravo i na po pet akcija NIS-a, čija je pojedinačna vrednost u petak iznosila 642 dinara, i na po jednu akciju Aerodroma, koja je na Beogradskoj berzi vredela 454 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: