”U Evropu se ne ide pocepanih gaća”

Izbori u Srbiji još nisu raspisani, a političke partije ulaze u period kampanja i pregrupisavanja. Niču i nove stranke, ali sa poznatim imenima.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 25.09.2011.

18:45

Default images

Za koji dan i privrednici u Srbiji dobijaju svoj pokret koji će verovatno prerasti u političku partiju.

Iako kažu da je režim Slobodana Miloševića, uz sve prateće događaje kao što su ratovi ili sankcije, uništio i Srbiju i srpsku privredu, privrednici kažu da je i demokratska vlast za 11 godina izneverila sva njihova očekivanja.

Zbog toga, kažu, moraju da uzmu stvar u svoje ruke. Alergični smo na ‘evropske integracije’ i to što je svaka reč svakog političara ‘Evropa’. U Evropu se ne ide pocepanih gaća. Zašto Partizan ne igra u Evropi, ne možemo ni mi. Moramo da uredimo državu, pa kad to uradimo ozbiljne države će doći da se dogovore sa nama da uđemo u normalan svet”, kaže Mirko Todorović, vlasnik kompanije Todor.

Pokret Privrednici Srbije zvanično će biti osnovan u četvrtak, simbolično u 5 do 12. Todorović je svestan da će njihov prvi zadatak biti da objasne građanima Srbije da nisu svi privrednici tajkuni ili kriminalci.

”To je odraz nepoverenja u državu”, kaže on i dodaje da će se privrednici ”izboriti da narod veruje državi i da kad Todora proglase lopovom da to učini sud nakon izvršnog postupka, a ne kao do sada da to političari najave preko medija dva meseca ranije”.

U politiku će se najverovatnije ponovo uključiti i Zoran Drakulić, vlasnik kompanije Ist point i nekadašnji visoki finkcioner DSS-a. Međutim, kako je rekao za B92, konačnu odluku o tome još uvek nije doneo. Za analitičara Slavišu Orlovića, osnovni motiv privrednika da se uključe u politiku je da pokušaju da očuvaju ili uvećaju svoj kapital. Zbog toga je, smatra on, verovatnije da žele da naprave lobističku grupu, nego politički pokret.

“Oni ne donose nijednu novu ideju već nove ambicije i nove apetite”, kaže Slaviša Orlović i naglašava da su ”oni pokazali da nisu filantropi i da nisu umeli da društveno odgovorno posluju već se najveći broj njih obogatio kad je ostatku građana bilo najteže”.

”U tom smislu cenzus je veliki za njih, ali su pokazali da umeju da trguju i verovatno će sa strankama u predizbornoj atmosferi pokušati da za podršku dobiju za uzvrat nesto drugo, napominje Orlović i dodaje da je ”pitanje koliko su njihovim poslovanjem zadovoljni njihovi radnici”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

23 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

9 h

Podeli: