"Bilo je privatno, ne vojvođansko"

Predsednik Pokrajinskog odbora DSS Branislav Ristivojević negirao da je Vojvodina kao miraz u zajedničku državu KSHS unela hijade kilometara pruga i puteva".

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 22.09.2011.

12:38

Default images

"Tvrdnja da je Vojvodina 1918. godine imala hiljade kilometara puteva i pruga, a danas ih nema, je najobičnija laž", rekao je Ristivojević i dodao da te godine Vojvodina, koja je bila u sastavu Austro-Ugarske, nije ni postojala.

Ristivojević je istakao da su tadašnji putevi i pruge bili u vlasništvu Austro-Ugarske, a ne Vojvodine.

On je negirao i da je Vojvodina "u miraz“ zajedničkoj državi donela fabrike konzervi, čokolade, pivare, mlekare..., što se, takođe, pominjalo u skupštinskoj raspravi.

"Sve te fabrike su postojale 1918. godine, ali tada nisu bile u javnom vlasništvu, ni Austro-Ugarske ni Vojvodine, već u privatnom vlasništvu, a one su prvi put došle u javno vlasništvo 1946. godine, kada su nacionalizovane", naveo je Ristivojević.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak u ponedeljak je u Skupštini Srbije energično branio stav da Vojvodini treba da pripadne deo imovine koji se nalazi na njenoj teritoriji, tvrdeći da je ta pokrajina kao miraz u zajedničku državu Južnih Slovena unela hijade kilometara pruga i puteva, fabrike čokolade, pića, konzervi i piva.

Čanak je za skupštinskom govornicom naveo da su Vojvođani u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine uneli 4.700 kilometara izgradjene putne mreže, 2.200 kilometara pruga, više od 100.000 putničkih i teretnih vagona, 902 kilometra plovnih puteva, reka i kanala.

Vojvodina je, kako tvrdi Čanak, u miraz, između ostalog, donela i 12 fabrika čokolada, 27 fabrika pića, osam pivara, pet fabrika konzervi i 11 mlekara.

Čanak je podsetio da je Vojvodina, od nekada najrazvijenijeg dela Srbije, prema najnovijim podacima Zavoda za statistiku Srbije, dospela na listu nerazvijenih područja.

Vojvodina (ne) treba da upravlja prirodnim bogatstvima

Poslanici Liberalno demokratske partije smatraju da bi Vojvodina trebalo da upravlja prirodnim bogatstvima, dok se radikali tome oštro protive.
Vlada, ipak, nije prihvatila amandman LDP kojim se traži da prirodna bogatstva koja se nalaze na teritoriji Vojvodine budu u njenom vlasništvu i nijedan od devet amandmana Saveza vojvođanskih Mađara. Poslanici Liberalno-demokratske partije tražili su da prirodna bogatstva koja se nalaze na teritoriji Vojvodine budu u njenom vlasništvu jer bi se njima, kako veruju, tada efikasnije upravljalo, zbog čega su negodovali što vlada nije prihvatila njihov amandman kojim je to predviđeno.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović je naglasio da je ključno pitanje ko bi efikasnije postupao sa prirodnim bogatstvima i da je njegovo mišljenje da republička administracija ima toliko posla da sama ne može da završi efikasno sve što je pred nju postavljeno i da joj zato treba partnerstvo u Pokrajini.

Jovanović smatra da je nedovoljno obrazloženje da to nije dozvoljeno po Ustavu Srbije. Na to su reagovali poslanici SRS, koji su naglasili da se država ne sme odreći prava upravljanja nad prirodnim bogatstvima, jer ukoliko se to desi, onda Srbija više neće biti država.

Takva argumentacija, prema mišljenju liberala, imala bi smisao da nafta i prirodni gas koji se nalazi u Vojvodine “već nije u svojini jedne druge države zbog sporazuma sa kompanijom Gaspromnjeft, koja štiti interese Rusije”.

Poslanici Saveza vojvođanskih Mađara negodovali su što vlada nije prihvatila nijedan od devet njihovih amandmana ocenjujući da vladi nije stalo do njihove podrške zakonu, jer “izgleda da ima drugu većinu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: