Prekinuti iseljavanje kod Kolubare

Beograd -- Zaštitnik građana Saša Janković preporučio je opštini Lazarevac da odmah obustavi sve radnje na izmeštanju stanovništva sa trase širenja rudnika Kolubara.

Izvor: Beta
Podeli

Janković je naveo da je Upravni sud poništio rešenje Vlade Srbije kojim je utvrđen opšti interes za eksproprijaciju privatne imovine zbog širenja rudnika.

"Nedopustiv je stepen neodgovornosti i neprofesionalnosti ako najviši organi vlasti donose odluke koje proizvode ogromne posledice po živote i imovinu građana, a te odluke imaju takve manjkavosti da ih sudovi naknadno poništavaju kao nezakonite", naveo je Janković.

Prema njegovim rečima, sve posledice takvih propusta nemoguće je otkloniti, oni urušavaju poverenje građana u institucije i stvaraju osećaj nepravde i neprijateljstva koji danas karakteriše odnos građana i administracije.

Republički ombudsman već je utvrđivao propuste u načinu sprovođenja eksproprijacije, koji su po njegovim preporukama otklanjani, međutim sada je sud poništio rešenje koje je bilo pravni osnov za eksproprijaciju uopšte, navodi se u saopštenju.

Srbija

strana 1 od 395 idi na stranu