Ministarstvo razgovara sa Pejpalom

Beograd -- Predstavnici Ministarstva finansija održaće telefonski sastanak sa čelnicima Pejpala.

Izvor: Press
Podeli

Na tom sastanku oni će doneti konkretne odluke i izdvojiti probleme koje bi trebalo rešiti kako bi taj internet servis došao u Srbiju, piše Pres.

"Predstavićemo im šta je do sada urađeno po pitanju olakšica u elektronskom poslovanju u Srbiji i zajedno ćemo utvrditi koje su još prepreke za funkcionisanje tog servisa u našoj zemlji. Očekujemo konkretne rezultate", navode u Ministarstvu finansija.

Podsetimo, najpoznatiji posrednik u kupovini putem interneta, Pejpal, svrstao je i Srbiju u spisak zemalja u kojima će biti dostupan od 24. septembra, ali je naknadno demantovao tu vest.

Najveća prepreka koju stručnjaci izdvajaju jeste način na koji Narodna banka Srbije tumači zakon o deviznom poslovanju zbog čega se ne zna da li naši građani mogu kupovati preko inostranog posrednika. Potrebno je da NBS napiše pismo u kojem jasno definiše ovaj propis kako Pejpal naše tržište ne bi smatrao rizičnim.

Međutim, potrebne su i carinske olakšice u vidu podizanja limita carinjenja na 500 evra, ali i pojednostavljenje poreskih propisa i administracije. U Upravi za digitalnu agendu raduju se ovom sastanku i konačnom razrešenju problema trgovine putem interneta.

"Poslali smo pre nekoliko meseci zahtev Ministarstvu finansija i Narodnoj banci Srbije da uskladimo naša tumačenja zakona o deviznom poslovanju i uslova korišćenja kako bi ne samo Pejpal već i drugi slični servisi mogli da funkcionišu kod nas", navodi Slobodan Marković iz Uprave.

strana 1 od 395 idi na stranu