Matić: NBS koči dolazak Pejpala

Rigidna pravila Narodne banke Srbije koče dolazak Pejpala u Srbiju, tvrdi državna sekretarka za digitalnu agendu Jasna Matić.

Srbija

Izvor: Press

Ponedeljak, 19.09.2011.

00:01

Default images

Ona objašnjava da je problem rigidnost našeg monetarnog i platnog sistema, odnosno deviznog sistema.

"Problem sa Narodnom bankom je sistem plaćanja i nemogućnost da naši građani drže novac u inostranstvu, kao i tumačenje da li je transakcioni račun Pejpala bankarski račun ili je samo posredništvo", kaže Matić.

Na pitanje šta treba da se promeni da Pejpal dođe u Srbiju, ona odgovara da je njen stav da promena propisa uopšte nije potrebna.

"Sve što je potrebno je da Narodna banka u pismu napiše da način plaćanja koji Pejpal omogućava nije bankarska usluga, već samo posredništvo pri plaćanju. Tako je u svim drugim zemljama, ali se kod nas to nekako ne dešava", naglašava Jasna Matić.

Činjenicu da čak 40,1 odsto građana Srbije nikada nije koristilo računar, ona objašnjava time što je "zemlja doživela ekonomsku i socijalnu propast" i što "trenutno imamo veoma mali broj visokoobrazovanih ljudi".

"Veliki deo našeg stanovništva je funkcionalno nepismen, slabog smo imovnog stanja...", dodaje Matić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

121 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

10 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: