Akvaparkovi niču kao pečurke

U vojvođanskoj ravnici, na ulazu u Bački Petrovac (dvadesetak kilometara od Novog Sada), zašarenio se akvapark Petrolend.

Srbija

Izvor: Politika

Nedelja, 18.09.2011.

00:07

Default images

Svega šest meseci trebalo je slovačkoj kompaniji Akvaterm invest da na nekadašnjim, zapuštenim poljima uljarica i hmelja izgradi velelepni turističko-rekreativni kompleks.

Petrolend se trenutno prostire na osam hektara, a kada investicija bude potpuno završena postaće najveći zabavni park te vrste u Evropi.

"Svi radovi u ovoj prvoj, letnjoj fazi su gotovi, i goste bismo mogli da primimo već danas, ali početak rada zavisi od nadležnih službi koje treba da prime objekat. Naravno, mi bismo voleli da to bude što pre", kaže Jan Brtka, direktor istoimene kćerke-firme slovačke kompanije u Srbiji. Akvaterm invest planira da u zabavni park uloži oko 20 miliona evra. Dvadeset hektara zemljišta, koje je bilo u vlasništvu Republike Srbije, kompanija je kupila na javnom konkursu. Ovo je prvo strano ulaganje na području najmanje vojvođanske opštine i najveća investicija iz Slovačke u Srbiji.

"Tačno je da su Slovaci većinsko stanovništvo u Bačkom Petrovcu i da su na ove prostore došli još u prvoj polovini 18. veka, ali je odluka o investiciji ipak bila vođena isključivo ekonomskom logikom. Kompanija već poseduje jedan akvapark u Slovačkoj, a tražila je atraktivan prostor sa kvalitetnom vodom, koja je veoma značajna kod ovakvih projekata", odgovara na naše pitanje Jan Brtka.

Ono što razlikuje Petrolend od većine kompleksa sličnih sadržaja jeste termalna voda, koja će omogućiti rad akvaparka tokom većeg dela godine. Kompanija je najpre obavila istraživanja i investirala u bušotinu od 800 metara, iz koje je dobila 15 litara vode u sekundi temperature 48 stepeni. Pored prednosti besplatne energije, pokazalo se i da voda nije agresivna (mogla bi da se koristi za piće), i da neće štetno delovati po instalirana postrojenja.

"Zahvaljujući termalnoj vodi Petrolend će raditi i tokom jeseni, a preko zime kompleks će biti stavljen pod veliki balon. Predviđeno je da u zimskim mesecima temperatura vode bude oko 30 stepeni, što će istovremeno omogućiti i kupanje i zagrevanje vazduha u balonu. Ceo sistem akvaparka povezan je sa fabrikom vode u centralnoj zgradi, u kojoj će se vršiti automatizovana kontrola temperature i ispravnosti vode u bazenima", ističe Brtka.

Petrolend posetiocima trenutno nudi šest velikih bazena i desetak tobogana za decu i odrasle, „rafting“ na divljoj reci, „dečiji grad“, „lenju reku“, „relaks-bazene“, sportove na pesku... Tu su i suncobrani od trske i palme, istina veštačke, ali su zato trava i ukrasno šiblje prirodni, i brižljivo se održavaju. Akvapark, takođe, ima modernu upravnu zgradu i više drvenih kućica predviđenih za prodaju brze hrane, koje su, kako saznajemo, već rezervisali zainteresovani ugostitelji.

Naravno, to neće biti sve. Direktor Brtka otkriva da će slovački investitori u Petrolendu izgraditi još i olimpijski bazen, amfiteatar, zatvorene bazene i bungalove, a tokom 2013. godine i dva hotela sa ukupno 400 ležajeva. Izgradnja zatvorenog dela ovog turističko-rekreativnog kompleksa trebalo bi da počne već u oktobru ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: