Objektivno, živimo bolje nego pre

Beograd -- U Srbiji se živi bolje nego pre godinu dana i građani mogu sa malo optimizma da gledaju u budućnost, pokazuje. poređenje života u septembru prošle i ove godine.

Izvor: Press
Podeli

Istraživanje lista Pres je urađeno posle "crnih" rezultata istraživanja po kojima se jako loše kotiramo - od kvaliteta puteva do obrazovanja stanovništva.

Pokazalo se da su negativni i pozitivni trendovi prošarani, pa je tako prosečna plata veća za 56 evra, porastao je izvoz, pali kurs i inflacija.

S druge strane, industrijska proizvodnja je izgubila na zamahu, porastao je i uvoz, nešto je viša i stopa nezaposlenosti.

Aleksandar Stevanović smatra da, iako ove godine nismo zabeležili veći oporavak, nismo ni nastavili da propadamo. Kako kaže, naročito je važno da smo se odlepili od nivoa iz 2008. godine."Signal oporavka je da nam raste spoljnotrgovinska razmena i izvesno je da se ekonomska situacija malo poboljšala u odnosu na prošlu godinu. Brinu, međutim, nezaposlenost, zaduženost zemlje, kao i manjak investicija", rezimira Stevanović.

Ekonomisti posebno ističu značajan rast prihoda od izvoza, koji je za prvih sedam meseci ove godine prešao osam milijardi evra, naspram prošlogodišnjeg, koji je u istom periodu bio manji za više od milijardu evra.

Uz opasku da do kraja godine ne sme da dođe do usporavanja privrede, konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević procenjuje da nam sada i nije toliko loše kao što neki predstavljaju.

"Privredni rast je u prvih šest meseci 2011. ipak izgledao malo bolje nego lane. Najpovoljniji parametar je svakako veći izvoz, takođe je i inflacija počela da se smiruje, a država je najavila da će se štedeti. Problem je što smo mi već godinama 'naštelovani' da živimo iznad mogućnosti. A kad-tad ćemo morati da standard prilagodimo mogućnostima. I to je prvo suočavanje sa istinom koje moramo da uradimo", kaže Kovačević.

On otkriva da strepi od kursa. "Bojim se da će kurs dinara uskoro početi da koči izvoz, što će nam se obiti o glavu", poručuje Kovačević.

Direktor kompanije Sintelon Nikola Pavičić upozorava takođe da ovakav kurs destimuliše izvoznike i apeluje da država što pre reši taj problem. "Kada pogledate koliko je dinar precenjen, vi praktično tako činite nekonkurentnim izvoznike iz Srbije. Industrijska proizvodnja je na niskom nivou, a preterana potrošnja državu gura u ponor. Naša preduzeća to ne mogu da istrpe", kaže on.

Iako Nikola Pavičić priznaje da je blagi rast plata pozitivan pokazatelj, prema njegovom mišljenju, u privatnom sektoru mora da radi daleko više ljudi.

"U prerađivačkoj industriji, poljoprivredi i građevinarstvu, danas radi nešto više od 300.000 ljudi, od ukupno 1.700 zaposlenih, što je jako mali broj ako se zna da u javnom sektoru i državnim organima ima oko 600.000 zaposlenih. To nekako mora da se reši, kao i veliki broj nezaposlenih", zaključuje Pavičić.

strana 1 od 395 idi na stranu