Zemunski Silbo kupio Paraćinku

Paraćin -- Trgovinska kompanija Silbo iz Zemuna postala je novi vlasnik fabrike konditorskih proizvoda Paraćinka iz Paraćina.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ova kompanija otkupila je 31,38 odsto akcija Akcijskog fonda, 25 odsto donedavnog većinskog vlasnika Edvarda Nikolsona i akcije malih akcionara, ukupno 80 odsto kapitala.

Predsednik fabričkog sindikata Slavoljub Najdanović kaže da su se, posle ukrupnjavanja kapitala u jednu celinu, stekli uslovi da Silbo otkupi i 13,45 odsto društvenog kapitala.

"Dolazak novog vlasnika je spas za Paraćinku jer bi sama teško mogla da opstane. Kada Silbo stekne svojinu na 100 odsto njenog kapitala, a to će verujem biti uskoro, on dobija pravo i na akcije od 33,5 odsto koje Paraćinka ima u Čokolendu", izjavio je Najdanović.

Ističući da veruje da će vlasnik kupiti i tu fabriku, on je ocenio da bi to bio "pun pogodak za objedinjavanje nekadašnje proizvodnje".

Najdanović je dodao da se očekuje da će novi vlasnik ponuditi i neki socijalni program za 100 radnika koji su višak u fabrici, da će povezati radni staž za zaposlene za nešto više od dve godine i isplatiti tri zaostale plate.

On je podsetio da se slatkiši Paraćinke traže na tržištu Srbije, ali i zapadnog Balkana i naveo da je kupovina novih mašina uslov da se povećaju proizvodnja i plasman robe.

Kompanija Silbo, koja je registrovana za poslove unutrašnje i spoljne trgovine, zabeležila je lani poslovni prihod od 2,6 milijardi dinara, dok je neto dobit iznosila nepunih 72 miliona dinara, objavila je Sinteza invest grup.

Silbo je investicionoj javnosti postao poznat u martu, kada je nemačkoj kompaniji Megle prodao kragujevačku mlekaru Mladost, ali vrednost transakcije nije obelodanjena.

Vesti

strana 1 od 9306 idi na stranu