Petrović: Zaposlićemo sve agronome

Sjenica -- Ministar poljoprivrede i trgovine Srbije Dušan Petrović kaže da će do kraja oktobra svaki nezaposleni agronom dobiti posao.

Izvor: Beta
Podeli

On je objasnio da će to biti ostvareno sklapanjem ugovora sa državom, kojom će oni postati savetodavac poljoprivrednim proizvođačima.

Petrović na istakao da je u Republičkom zavodu za statistiku došao do podatka da je u Srbiji nezaposleno 1.995 agronoma. "To je ogroman broj s obzirom da je Srbija poljoprivredna zemlja", rekao je on i naveo da će oni dobiti zaposlenje.

Petrović je naveo da agronomi neće dobiti stalno zaposlenje, već će biti angažovani po ugovoru. On je naglasio i da će Vlada Srbije učiniti sve što je u njenoj moći da se pomognu nedovoljno nerazvijene opštine.

Petrović je napomenuo da će agronomi davati poljoprivrednicima savete i instrukcije o tome koje ratarske kulture treba poljoprivrednici da seju i uzgojom koje stoke treba da se bave u zavisnosti od dela zemlje u kojem žive kako bi postigli što veću efikasnost proizvodnje i povećali zaradu.

Prema njegovim rečima, registrovani poljoprivrednici koji žive u nerazvijenim opštinama već sada lakše mogu da dođu do novca iz budžeta, jer za njih ne važi opšti uslov za odobravanje subvencija o obaveznom uplaćenom doprinosu za penzijsko osiguranje.

Ministar poljoprivrede je naglasio i da u Srbiji postoji problem nedostatka veština i znanja u poljoprivredi. "Nemamo dobru tehnologiju, a 700.000 porodica živi od poljoprivrede", rekao je on.

Pertrović je naveo da je primena znanja i novih tehnologija nužna, jer bi na primer povećanje mlečnosti krava za jedan litar dovelo do povećanja bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije za 50 miliona evra, dok bi povećanje roda pšenice po hektaru za jednu tonu BDP zemlje bio uvećan za 100 do 120 miliona evra.

On je dodao da veliki problem srpske poljoprivrede predstavlja i nedovoljno navodnjavanje, koje sada iznosi 100.000 hektara, dok je cilj da se navodnjava do milion hektara zemljišta.

strana 1 od 395 idi na stranu