Lekarima i babicama mito u evrima

Beograd -- Svaki drugi ispitani u Srbiji imao je iskustva sa korupcijom u zdravstvenim ustanavama, četvrtini je novac tražen direktno a polovini indirektno.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Rezultati istraživanja o korupciji u zdravstvu koje je uradilo udruženje gradjana "Roditelj" pokazuju i da se klinike za ginekologiju i akušerstvo u Novom sadu i Beogradu, najčešće pominju kao ustanove u kojima im je tražen novac.

Navedene sume koje se daju lekarima i medicinskom osoblju, kako kažu ispitanici kreću se od više od hiljadu evra za lekara, do 50 evra za babice.

Skoro polovina ispitanika je iz državnih klinika upućivana na privatne klinike kako bi tamo obavili procedure ili preglede koji su inače pokriveni zdravstvenim osiguranjem. Na dodatno plaćanje usluga najveći broj ispitanika se odlučuje zbog straha od lošeg tretmana lekara i medicinskog osoblja ili skraćenja vremena čekanja na odredjenu intervenciju, pokazuju rezultati tog istraživanja.

Iz Udruženja navode da oko 40 odsto ispitanika nije svesno da"čašćavanje" medicinskog osoblja predstavlja vid korupcije, a više od polovine ispitanika nije upoznato sa svojim pravima kao pacijenata i obavezama lekara i medicinskog osoblja u zdravstvenim ustanovama.

Cilj istraživanja je da se ustanove preliminarni podaci o učestalosti korupcije i stepenu postojanja "prikrivenih oblika korupcije" koji ne podrazumevaju samo otvoreno traženje i davanje novca, ali i da se stekne uvid u načine na koje se korupcija odvija u okviru zdravstvenih ustanova koje se bave reproduktivnim zdravljem žena u Srbiji.

strana 1 od 391 idi na stranu