19 penzionera starih 110 godina

Beograd -- U Srbiji ima 19 penzionera rođenih 1901, koji su ušli u 110. godinu života. Njima poštar i danas donosi zakonom zarađene penzije.

Izvor: Politika
Podeli

Reč je, kaže Nada Ćurin, šef Odseka za statistiku Sektora za finansijske poslove u PIO Fondu, o sedam muškaraca i isto toliko žena korisnika starosne penzije.

Oni su, dakle, odradili pun radni vek, odnosno penzionisani su ili pošto su navršili godine starosti ili godine radnog staža. Tu su još i četiri muškarca i jedna žena istih godina koji primaju invalidsku penziju, kaže Ćurin.

Oni su, prema statistici republičkog Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, imali sreću da se uvere u onu narodnu izreku da "nije važno kolika je penzija, već koliko se dugo prima”.

Statistika potvrđuje, kaže Ćurin, da muškarci, penzioneri više obolevaju, jer je u strukturi broja novih korisnika u 2010. godine 66 odsto muškaraca ostvarilo pravo na invalidsku penziju, prema 34 odsto žena. Iznos prosečne starosne penzije muškarca viši je od proseka koje primaju žene i to za 21 odsto kod penzionera iz kategorije zaposlenih i za devet odsto kod korisnika penzija samostalnih delatnosti. Kod zemljoradničkih penzionera nema bitnih razlika.

Statistika istovremeno potvrđuje da od ukupnog broja penzionera 1,63 miliona – 0,25 odsto ili 1.726 starosnih i 0,15 procenata ili 470 invalidskih penzionera, ima više od 90 godina.

Ako se posmatra struktura po polu od ukupno 926.000 penzionera koji su otišli u starosnu penziju, muškarci čine 51,84, a žene 48,16, dok od 350.000 invalidskih penzionera 60,08 čine muškarci i 39,92 procenta žene.

Na stalne primedbe, da u Srbiji ima mnogo invalidskih penzionera što je novom reformom penzijskog sistema trebalo dovesti u red, statistika pokazuje da je u maju ove godine udeo starosnih penzionera u ukupnom broju bio oko 57 procenata, a invalidskih 21 odsto.

"U decembru 1994. godine taj odnos je bio neuporedivo lošiji, pa su starosni i invalidski bili gotovo izjednačeni. Od ukupnog broja penzionera – 44 odsto korisnika bili su starosni, a 34 procenta je primalo invalidsku penziju", upoređuje Ćurin.

Interesantno je da isti procenat odnosno 22 odsto i u decembru 1994, i danas čine korisnici porodičnih penzija.

Gledano prema starosnoj strukturi svih korisnika starosne penzije, penzioneri Fonda PIO zaposlenih i samostalnih delatnosti u proseku imaju po 68 godina, dok su poljoprivredni penzioneri u proseku stariji od njih za oko pet godina. Ako se prave statistička poređenja prema polu, u decembru 2010. godine od ukupnog broja penzionera bilo je 48 odsto žena i za oko četiri odsto više muškaraca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 391 idi na stranu