Đelić: Bez restitucije za izdajnike

Zakon o restituciji neće moći da ispuni sva očekivanja, ali će biti donet takav zakon koji može da se sprovede u Srbiji, kaže Božidar Đelić.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 17.08.2011.

18:46

Default images

Potpredsednik Vlade Srbije naglašava da je Zakon o restituciji trebalo da bude donet mnogo ranije, ali se zbog velikog broja suprostavljenih stavova od njega bilo odustalo.

Govoreći o Nacrtu zakona o vraćanju imovine, Đelić je naglasio da će on biti obavezan ne samo za državu već i sva javna preduzeća, opštine i sve ostale koji oduzetu imovinu koriste.

Za njegovo sprovođenje već je obezbeđeno dve milijarde dinara i imovina koja se nalazi u procesu restitucije neće u međuvremenu moći da se prenosi na nove vlasnike, rekao je Đelić. On je rekao da svuda tamo gde nije bilo rehabilitacije, neće biti ni restitucije. Prema sadašnjem važećem Zakonu o rehabilitaciji koji će takođe morati da se menja, za rehablitaciju je bila dovoljna samo jedna strana- onaj koji podnosi zahtev i sudija, kazao je Đelić.

"Izmenom zakona moraće da se predvidi sučeljavanje više elemenata kod rehabilitovanja, i ako se, primera radi, utvrdi da je neko bio fašista, kolaboracionista ili kriminalac, sigurno je da neće moći da koristi pogodnosti iz Zakona o restituciji", kazao je on.

Ideja Zakona o rehabilitaciji, dodao je Đelić, i nije bila da se svi rehabilituju i on se pre svega odnosio na one koji su bili predmet ideološkog progona.

Prema Đelićevim rečima, Srbija neće zatvarati ni mogućnost da svoja prava iz Zakona o restituciji mogu da ostvare i građani iz inostranstva, ali će se u tom slučaju voditi računa o reciprocitetu, što znači da je i u državi odakle stižu ovakvi zahtevi građana prihvaćeno da i naslednici iz naše zemlje imaju pravo na restituciju u toj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: