Gajbica skuplja od paradajza u njoj

Povrće na kvantaškoj pijaci u Leskovcu nikada nije bilo jeftinije. Kilogram paradajza košta ispod dva dinara.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 31.07.2011.

17:21

Default images

Povrtari gube novac sa svakim prodatim kilogramom.

S druge strane u Beogradskim trgovinama, gradjani plaćaju i do 30 puta skuplje povrće nego što je nabavna cena na leksovačkom kvantašu.

Ako bi vam neko u Leskovcu ponudio šta želite - da li prazan holandez u kojem se pakuje prvoklasni svež paradajz iz plasteničke proizvodnje - ili paradajz koji se nalazi u njemu - pametnije bi vam bilo da uzmete gajbicu. U jednu staje 11 kilograma paradajza - međutim povrće košta manje nego ambalaža.

“Evo, sada vam pokazujem ovo je holandez, on košta 32 dinara a paradajz na kvantašu košta između 50 i 100 dinara za ovakvu gajbicu”, kaže povrtar iz leskovca Nenad Atanasović.

Prostom računicom stižemo do toga da paradajz u Leskosvcu košta i do 1,8 dinara po kilogramu - što je nezapamćeno nisko. Sa svakim ubranim kilogramom povrtari gube oko 20 do 30 dinara.

“Paradajz je odličnog kvaliteta ali oni gledaju da ga što manje beru”, kaže Đorđe Micić iz tog grada.

A Nenad Atanasović dodaje: “Više im se ispalti da ga ne beru jer onda imaju manje troškove radne snage”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: