Ćirić: "Svetska imena" i kod nas

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić kaže da je izražen interes investitora za ulaganje u Srbiju, a pregovara se i sa tri velika ulagača.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 31.07.2011.

16:04

Default images

Projekcije su, prema njegovim rečima, da će priliv stranih investicija ove godine iznositi između dve do 2,5 milijarde evra.

"To interesovanje je dosta izraženo u privh pet, šest meseci ove godine u odnosu na lane. Imamo 30 projekata koji su započeti, a konkretno ja sam uključen u potencijalno tri velika investiciona projekta", rekao je Ćirirć. Ministar nije precizirao sa kojim se velikim kompanijama pregovara o dolasku u Srbiju ali je izneo da se radi o metalskom sektoru, teškoj industriji i "svetskim imenima" .

Ćirić je rekao da su ove kompanije zainteresovane da u Srbiji lociraju svoju proizvodnju namenjenu izvozu.

"Ti razgovori traju već neko vreme. Mi se zaista trudimo i da u ovoj godini, koja nije laka privučemo velike investitore, a sa druge strane i da privučemo neka strana i srednja preduzeća iz Evropske unije i drugih zemalja", rekao je on.

Ministar je dodao kako Ministarstvo kome je on na čelu nastoji da domaći sektor malih i srednjih preduzeća bude inovativan i proširi svoje kapacitete.

Ćirić je rekao da su investitori koji su došli u Srbiju zadovoljni kako im se posao odvija, o čemu svedoči i anketa koju je nedavno sprovelo nemačko poslovno udruženje u Srbiji, koje okuplja oko 400 kompanija.

"To udruženje je zajedno sa njihovim ministarstvom ekonomije sprovelo anketu, u kojoj je oko 85 odsto kompanija reklo da bi ponovo investiralo u Srbiju, što je dobar pokazatelj i ja mislim da se naše poslovno okruženje poboljšalo", rekao je Ćirić.

"To ne ide onako brzo kako bismo svi hteli, ali mislim da smo napravili dobre pomake", ocenio je ministar i dodao da postoje neke oblasti koje treba unaprediti, poput birokratije i administracije, "koje su spore".

Ćirić je ukazao i da očekuje da nove investicije dovedu do otvaranja novih radnih mesta, ali i očuvanju postojećih.

"Stope nezaposlenosti u Grčkoj, Italiji, Španiji, Portugaliji su kao i kod nas. To nije nikakvo opravdanje, ali teško je danas u globalnoj utakmici boriti se da privučete velike investitore", ukazao je Ćirić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: