Struja duplo skuplja za tri godine?

Novi zakon o energetici omogućava liberalizaciju energetskog tržišta Srbije i povećava ovlašćenja Agenciji za energetiku, što će dovesti do rasta cena struje.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 31.07.2011.

00:03

Default images

Predsednik Udruženja za energetiku Privredne komore Srbije Slobodan Petrović kaže da je jedan od ciljeva novog zakona je d stvori prostor za liberalizaciju energetskog tržišta Srbije, posebno u oblasti električne energije, što je Srbija preuzela kao obavezu kada je potpisala sporazum sa Energetskom zajednicom jugoistočne Evrope.

Petrović je podsetio da je tržište naftnih derivata u Srbiji liberalizovano od početka ove godine i da se cene derivata ne razlikuju značajnije u odnosu na okruženje, dok je električna energija kod nas upola jeftinija nego u okruženju, a čak nekoliko puta u odnosu na pojedine zemlje zapadne Evrope. "Mi bismo trebali da postepeno povećavamo cene struje, jer se do sada preko niskih cena električne energije vodila socijalna politika," ocenio je Petrović i podsetio da će Agencija za energetiku, bez saglasnosti Vlade Srbije, od 1. oktobra 2012. odredjivati cene električne energije i gasa.

Ta agencija je osnovana kao nezavisna institucija pre više od pet godina i njena uloga je da objektivno reguliše tržište i proceni do kog nivoa treba da se kreću cene energenata, podsetio je Petrović.

On je ukazao da kvalifikovani kupci u Srbiji, koji imaju pravo da biraju na tržištu, i sada kupuju isključivo od Elektroprivrede Srbije, jer je domaća električna energija najjeftinija.

"Ovakvom politikom cena električne energije uništavamo jedini zdrav sistem u zemlji i smanjujemo mu vrednost. Vlada može da vodi socijalnu politiku preko EPS-a kroz niže cene struje, ali onda mora da nadoknadi ono što je taj privredni sistem izgubio, jer mu nije dozvoljeno da ima realnu cenu struje", rekao je Petrović. Odgovarajući na pitanje da li je EPS spreman za otvorenu tržišnu utakmicu i konkurenciju, koja će delimično nastupiti od 2013. Petrović je rekao da se tako nešto planira od ranije i da se svesno ulazi u taj proces, ali da bi EPS bio još spremniji da mu je dozvoljeno formiranje realne cene električne energije.

EPS tada neće biti javno preduzeće, već će morati da postane deoničarsko ili akcionarsko društvo sa većinskim vlasništvom države, naglasio je on i dodao da su kod nas već godinama u toku reforma i restrukturiranje energetskog sektora, što predvidja novi zakon.

Napravljena je vertikalna organizacija EPS-a, a ukidanje proizvodnje struje kao delatnosti od javnog značaja je potrebno radi tržišnog poslovanja, naveo je on i podsetio da će prenosna mreža i distribucija ostati delatnosti od javnog značaja, a da će konkurencija biti uvedena u oblast proizvodnje struje.

Naše elektrane su, kako je ukazao Petrović, veoma efikasne i dobro rade, u njih je mnogo uloženo i ni po čemu se ne razlikuju od drugih evropskih elektrana, pa će one umeti da se snadju kada nastupi liberalizacija tržišta.

On, međutim, smatra da će biti izvesnih produženja rokova kada je reč o potpunoj liberalizaciji tržišta električne energije jer će političari težiti da zadrže postojeće stanje i da vode socijalnu politiku preko cena struje, odlažući liberalizaciju do ulaska Srbije u Evropsku uniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: