Pruga Beograd-Bar treba CG i Srbiji

Predstavnici srpskih i crnogorskih železnica i Luke Bar slažu se da je potrebno što pre remontovati prugu Beograd-Bar kako bi se iskoristili njeni kapaciteti.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 21.07.2011.

16:52

Default images

Crnogorska strana je predložila i osnivanje zajedničkog preduzeća za prevoz putnika, kaže direktor Železnica Srbije Milovan Marković.

"Neophodno je što pre obnoviti prugu Beograd - Bar", rekao je Marković, dodajući da su na delu kroz Srbiju uvedene "lagane vožnje" koje produžavaju putovanje od Beograda do Bara za oko dva sata.

On je kazao da je uvođenje laganih vožnji na pojedinim deonicama bilo neophodno zbog stanja železničke infrastrukture.

Marković je istakao da bi na toj pruzi u velikoj meri mogao da se uveća robni i putnički saobraćaj.

Generalni direktor Železnica Srbije je kazao da pruga Beograd - Bar nije remontovana otkako je sagrađena 1976. godine i da bi od ruskog kredita od 800 miliona dolara za obnovu te pruge kroz Srbiju trebalo da se izdvoji oko 200 miliona evra.

Za obnovu pruge kroz Crnu Goru potrebno je oko 140 miliona evra, izjavio je Marković, ističući da, ako se od ruskog kredita ne dobije novac, za taj projekat da će se naći drugi izvor finansiranja.

On je kazao da je kredit Vlade Italije za rekonstrukciju pruge Beograd-Bar "jedna od opcija, ali nije izvesno da će do toga i doći".

Predstavnici Luke Bar su ukazali na sastanku da bi srpske i crnogorske železnice trebalo u većoj meri da iskoriste lučke kapacitete i prevoz robe preko te luke.

Direktor Luke Bar Slobodan Pajović je kazao da bi železnice Crne Gore i Srbije trebalo da se zajednički i više okrenu mogućnostima prevoza roba preko Luke, koja, po njegovoj oceni, ima potrebne kapacitete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

19 h

Podeli: