Drašković otišao, ostali stečajevi

Demonstrativan odlazak iz zemlje Rodoljuba Draškovića pokrenuo je i lavinu optužbi nezadovoljnih radnika i preispitivanje uspešnosti njegovih firmi.

Srbija

Izvor: Novosti

Četvrtak, 21.07.2011.

00:08

Default images

Od četiri preduzeća, koliko je Svislajon, odnosno Rodoljub Drašković, kupio kroz privatizaciju, dva su završila u - stečaju.

Uspešnih dana samo se sećaju u Mitrosu u Sremskoj Mitrovici, kao i vršačkoj pivari, najstarijoj u zemlji. Sve manje zaposlenih, međutim, i u još uspešnom koncernu Svislajon Takovo ukazuje da stvari ni tu ne funkcionišu najbolje.

U septembru prošle godine u vršačkim proizvodnim pogonima, koji su bili polazna tačka za stvaranje Draškovićeve poslovne imperije broj radnika je prepolovljen. Od skoro 400 zaposlenih, otkaz je dobilo skoro 200 i to na svim funkcijama. Od 1. jula ove godine svi zaposleni, koji su na to pristali, potpisali su ugovore da će raditi za minimalac - nešto više od 17.000 dinara. Drašković je najpre septembra 2003. kupio ”Litnos MBS” za 21 milion dinara. Od objekata, ova firma je imala samo radnju od 315 kvadrata u Šalajki. Dvadesetak dana kasnije, njegova firma Svislajon kupila je PIK ”Takovo” za tri miliona evra i obavezu da će u firmu investirati 13 miliona evra.

Preduzeće je, kažu upućeni, procenjeno na više od 65 miliona dolara, a prodato je za znatno manje novca, kako tvrdi Komercijalna banka baš zbog činjenice da je bilo - prezaduženo.

Svislajon je Mitros kupio 10. marta 2005. godine za 36,1 milion dinara uz obavezu da će u osnovna sredstva investirati 91 milion dinara. Pre šest godina, za nekoliko miliona dinara, Drašković je kupio Mitros kao klanicu i fabriku mesnih prerađevina sa nekoliko desetina hektara zemljišta u industrijskoj zoni.

Umesto gromoglasno najavljivanog proširenja proizvodnje, ona se smanjila, a zatim i potpuno ugasila. Zatvoreni su svi pogoni fabrike. Bez posla je ostalo 800 od 931 radnika koliko je bilo prilikom kupovine fabrike.

Rodoljub Drašković je bio zaslužan i za početak kraja Vršačke pivare, koja je već godinu i po u stečaju. On je u saradnji sa Agencijom za privatizaciju marta 2006. godine preuzeo pivaru od beogradske firme Unionmarket, koja je, inače, vrednu imovinu ove firme godinu dana ranije kupila za nezamislivo malih 5.000 evra.

Uvođenjem Draškovićeve poslovne diktature, od 240 radnika koliko je ”nasledio”, zadržao je samo 70. Privatizacija je raskinuta 2009. zbog neispunjavanja socijalnog programa, a pivari su ostali samo dugovi, zbog kojih je otišla u stečaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: