Sa CG o Koridoru, pruzi i Luci Bar

Srbija i Crna Gora su potpisale memorandume o izbegavanju dvostrukog oporezivanja poreza na dohodak i o deviznim sredstvima Dafiment banke i Privredne banke CG.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 20.07.2011.

17:33

Default images

Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da su ta dva sporazuma veoma značajna i korisna za privrednike i građane obe zemlje.

On je rekao da je sa premijerom Crne Gore Igorom Lukšićem otvoren niz tema od značaja za obe države, počev od evropskih integracija do ekonomije.

Cvetković je dodao da je ekonomska saradnja Srbije i Crne Gore dobra i u porastu, ali da bi mogla biti još bolja.

Kako je kazao, sa Lukšićem je razgovarao i o saradnji na izgradnji Evropskog koridora 11, kao i da postoji mogućnost, ali je još na nivou ideje, da dve države raspišu zajedničke tendere za izgradnju autoputa Bar-Beograd.

"Razmatrana su i pitanja rekonstrukcije železničke pruge kao i problematika avio saobraćaja", naveo je Cvetković.

Lukšić je kazao da je sa premijerom Srbije vodio kvalitetne razgovore i da je razgovarano i o energetici i o Luci Bar koja bi mogla da bude interesantna kao mogućnost transporta Fijatovih vozila preko te Luke.

Crnogorski premijer je dodao da politički odnosi dve zemlje idu uzlaznom putanjom, da su ekonomski dobri, ali da ih je moguće dodatno unaprediti.

Blagi rast razmene od početka godine

Ukupna robna razmena Srbije i Crne Gore u prvih pet meseci ove godine iznosila je 391,7 miliona dolara, što je za šest odsto više u odnosu na isti period 2010. godine, pokazali su podaci Privredne komore Srbije.
Izvoz u Crnu Goru iznosio je 333,6 miliona i beleži povećanje od 116,3 odsto u odnosu na isti period 2010. godine. Izvoz iz Crne Gore u ovom periodu se smanjio za 29,4 odsto u odnosu na isti period 2010. godine i iznosio je 58,1 miliona dolara. Suficit u robnoj razmeni iznosio je 275,5 miliona dolara.

Srbija je najveći partner Crne Gore u izvozu i uvozu, a zatim slede Italija, Nemačka, Grčka, Bosna i Hercegovina i Hrvatska.

U ukupno ostvarenom izvozu Srbije Crna Gora je na četvrtom mestu, a po visini uvoza iz zemalja sveta, ostvareni uvoz iz Crne Gore za 2010. godinu svrstava tu zemlju na 29. mesto.

Ukupna robna razmena Srbije i Crne Gore u 2010. godini iznosila je 961,7 miliona dolara, što je za 4,3 odsto manje u odnosu na isti period 2009. godine.

Izvoz u Crnu Goru iznosio je 809,9 miliona dolara i beleži smanjenje od 3,1 odsto u odnosu na isti period 2009. godine. Uvoz iz Crne Gore u ovom periodu 2010. se smanjio za 9,9 odsto u odnosu na isti period 2009. godine i iznosio je 151,8 miliona dolara. Suficit u robnoj razmeni iznosio je 658 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: