“Vlast i tajkuni osiromašili narod“

Predsednik koncerna Svislajon Takovo Rodoljub Drašković uputio je apel predsedniku Vlade Republike Srbije i ministru pravde u Vladi Republike Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 17.07.2011.

20:06

Default images

„Verujem da čitate, slušate i gledate informacije koje objavljuju mediji. Iz tih razloga, ne gubim veru da ćete pročitati, čuti i razumeti ovaj moj Apel“, kaže na početku pisma Drašković.

On navodi da „radnici i stručnjaci Srbije hoće da rade, znaju da rade i žele da zarade, jer je zarada osnov životne egzistencije“. Drašković dodaje da se „za 25 godina rada u Srbiji, uverio da su vredni, da hoće, da znaju proizvesti brendove ravne kvalitetu svetskih proizvođača. Ne znaju da prave gubitke i štetu svom Preduzeću, a danas ostaju bez posla, jer se proizvodni kapaciteti ne koriste više od 30 odsto“.

Na pitanje zašto, on odgovara konstatacijom da je „Srbija najskuplja država u Evropi!“

„Srpska privreda danas plaća preko 40 poreza za javne prihode i dvadesetak taksi državnim institucijama. Industrija Srbije koristi najskuplje sirovine, najskuplju energiju i plaća najveće dažbine. Državni namet ne možemo ugraditi u cenu koštanja. Ne samo da nismo cenovno konkurentni u zemlji, već nismo ni na svetskom tržištu, navodi prvi čovek Svislajon Takova.

Rodoljub Drašković dalje naglašava da „domaći uvoznički lobi, u sprezi sa pojedinim državnim institucijama, uništava srpsku privredu“.

„Sprega vlasti, tajkuna, zemljišnih veleposednika- srpskih feudalaca i monopolista, uzela je svoj danak. Vlast im je obezbedila izvozničke kontigente, a ovaj narod ostavili su bez osnovnih životnih namirnica“, kaže on.

Srpski narod jede najskuplju hranu u Evropi. Prinuđen je da kupuje šećer po najskupljoj ceni u Evropi, da jede najskuplji hleb, da troši najskuplje gorivo, da često ostaje bez mleka, brašna i ostalih osnovnih životnih namirnica“, naglašava Drašković u pismu premijeru i ministarki pravde.

On objašnjava da „taj isti šećer mi moramo da uvozimo za industriju, da ga platimo po daleko skupljoj ceni, a potom država uzima svoj danak: 18 dinara prelevmana po 1 kg šećera i 20 odsto carine, a kod mleka 70 dinara po kg prelevmana i 20 odsto carine“. „Zarade u srpskoj privredi su najniže u Evropi, a ko je za to kriv?! Narod u Srbiji najsiromašniji je u Evropi? U državnoj administraciji više je zaposlenih nego u privredi?“, kaže Drašković.

On pita i dokle će Dinkić sahranjivati srpsku privredu? Uzimati novac od srpske privrede i srpskih radnika i plaćati ’nadri stranim investitorima’ 10 hiljada evra po zaposlenom“.

Dok je Dinkića i takvih, sve će biti više srpskih građana ispred evropskih institucija u redu za pravdu. Apelujem na ažurnost sudstva i doslednu primenu zakona, bez mogućnosti da im Dinkić i ostali moćnici diktiraju presude“, naglašava on.

Na kraju pisma Drašković, koje se potpisao kao “EMIGRANT, Rodoljub Drašković“ poručuje radnicima – „mi smo gradili i gradimo Srbiju, a moćnici je razgrađuju. Ne bojte se! Mi ćemo nastaviti da gradimo, a moćnika koji razgrađuju i otimaju ne sme biti!“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: