Cvetković: Jeftini stanovi pre roka

Projekat izgradnje naselja na prostoru kasarne na Voždovcu je najveći poduhvat stambene izgradnje u Srbiji u poslednjih tridesetak godina, kaže Mirko Cvetković.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 13.07.2011.

13:56

Default images

Premijer Srbije je prilikom obilaska gradilišta na mestu nekadašnje kasarne Vojvoda Stepa Stepanović, izjavio da se očekuje da će radovi biti završeni pre roka i da će početkom sledeće godine već biti useljeni prvi stanari.

On je podsetio da je ideja za izgradnju tog naselja nastala iz zaključka vlade da se pomogne gradjevinskoj industriji koja je bila pogođena krizom. Cvetković je naveo da na izgradnji naselja na mestu nekadašnje kasarne angažnovano skoro 30.000 ljudi, što onih koji obavljaju građevinske radove, kao i onih koji su zaposleni u pratećim industrijama.

Dulić: Spasili građevinsku sezonu

Projekat izgradnje stanova na Voždovcu biće završen u roku i bez problema, što dokazuje da je država sposobna da sprovode takav posao, izjavio je ministar rudarstva, životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Dulić je posle obilaska izgradnje stanova rekao da je "građevinska sezona spašena".

Dulić je istakao da se radi o prvom projektu te veličine u ovom delu Evrope, a u poslednjih 30 godina u Srbiji.

Ministar je rekao i da će prvi stanovi biti izgrađeni pre roka, odnosno u januaru 2012.

Prethodni rok za izgradnju prve grupe stanova bio je maj 2012.
Prema Duliću, na gradilištu na Voždovcu angažovano je 30.000 radnika, a kada se tome doda još 247 gradilišta koja su trenutno aktivna, ili će to uskoro biti, posao će imati 80.000 građevinskih radnika. Podsetivši da se u prvom kvartalu ove godine u zemlji "pokazuje rast građevinske industrije", ministar je naglasio da je Srbija posle dve godine krize, jedina zemlja na Balkanu, koja beleži rast u tom sektoru.

Dulić je naveo da je ove godine 60 odsto više ugovorenih radova u odnosu na isti period lane, što je najviše najviše rezultat intervencija Vlade.

Kada bude završena ratifikacija međunarodnih ugovora u parlamentu, biće otvorena izgradnja socijalnih stanova u 12 gradova Srbije.

Ministar je na kraju ocenio da se na taj način Srbija približiti cilju, koji je postavila Vlada, a to je da se što više doprinese rešavanju stambenih problema građana, tako što će im biti obezbeđena povoljna ponuda.

Na prostoru nekadašnje kasarne u toku je izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa sa 4.579 stanova i 163 lokala.

Sredstva za izgradnju obezbedjena su uz pomoć programa Vlade Srbije za podsticaj masovne stanogradnje.

Investitor projekta je Građevinska direkcija Srbije, a deo stanova biće namenjen za rešavanje stambenih problema pripadnika Vojske Srbije.

Novi Beograd u oktobru

Dulić je najavio da će vrlo brzo biti otvoreno i nekoliko novih stambenih projekata, a pre svega naselje "Dr Ivan Ribar" u Novom Beogradu, "za koje se očekuje da će krenuti u oktobru."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

14 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: