Paprene letnje aktivnosti za decu

Beograd -- Hiljade mališana će tokom leta boraviti u obrazovnim i sportskim školama, a za te aktivnosti roditelji će izdvajati od 100 do 500 evra nedeljno.

Izvor: Novosti
Podeli

Najskuplji su kampovi za mlade sportiste, koji uglavnom koštaju od 300 do 500 evra, pa i više. Što je elitniji klub koji ih organizuje, to je viša cena.

Ukoliko žele da uče jahanje, engleski, i još borave na salašu, osnovci mogu da idu u kampove na ergelu Kelebija i na salaš Radanovac, gde je cena 200 evra za nedelju dana.

"Ove kampove organizujemo godinama i broj dece je veoma ograničen, pa postoje i liste čekanja.Na Kelebiji je akcenat na engleskom jeziku, a pored toga mogu i da jašu, voze se kočijama... A u Radanovcu im je na raspolaganju mnogo aktivnosti. Salaš je veoma lep i služi samo toj svrsi, nije klasičan ugostiteljski objekat", kaže Biljana Serpak, direktorka „Edukotima“.

Mladi matematičari će zadatke ovog leta rešavati u „Mitrovcu“ na Tari. Ovaj i objekti na Goču i Rudniku u vlasništvu su Centra dečjih letovališta. Prema rečima direktorke Nede Novaković, smeštaj košta od 10.700 do 14.200 dinara, a tokom celog leta odmarališta su puna dece koja pohađaju različite programe.

Problem je, međutim, što niko ne vodi strogu brigu ko sve organizuje ovakve letnje zanimacije i šta deca na njima uče. U ministarstvima prosvete i omladine i sporta rečeno nam je da ne vode evidenciju o dečjim kampovima.

"Nema tu nikakvih licenci, ni sertifikata. Može da ih priređuje bilo koja registrovana organizacija.Mnogi kampovi su jako dobri, pokrenuli su ih entizujasti i stručnjaci, ali ima i drugačijih. Predlagali smo Ministarstvu sporta i omladine da naprave jedinstven registar, kakav postoji u drugim zemljama. Tako bi se znalo ko su sve organizatori i, ako ne ispune obećano, Ministarstvo bi moglo da ih bar negativnom preporukom sankcioniše", kaže Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice „Petnica“ kraj Valjeva.

Najveći problem su, smatra, škole u prirodi koje organizuju osnovne škole. Odnos cene i kvaliteta je, kaže naš sagovornik, često nerealan. Deci se uzimaju velike pare i te škole im se predstavljaju kao jako važne. Zato bi roditelji morali da paze i dobro se raspitaju kada odluče da svoje devojčice i dečake pošalju na odmor.

I dok su neki sumnjivog programa, smeštaja i renomea organizatora, u „Petnici“ imaju tri decenije iskustva u organizovanju letnjih kampova.

"Godišnje kroz naših 30 seminara iz svih nauka prođe oko 2.500 dece. U međuvremenu se dobar glas proširio i izvan Srbije, pa nam je gotovo petina polaznika iz inostranstva. Imamo kurseve i na engleskom.Nije za dolazak u „Petnicu“ nužno da neko ima sve petice i bude najbolji učenik. Značajnije je da ima želju da se bavi naukom i da je spreman da izrađuje sopstveni naučni projekat", ponosan je Vigor Majić.

Dve nedelje boravka u ovoj istraživačkoj stanici decu košta između 8.000 i 10.000 dinara, a ostatak sredstava dotiran je iz drugih izvora.

strana 1 od 394 idi na stranu