Koridor 10 gradiće i mladi akcijaši

Beograd -- Tri decenije posle poslednje radne akcije, mladi sa lopatama, kolicima i pijucima mogli bi opet da okupuraju Srbiju.

Izvor: 24 sata
Podeli

Za sada je najdalje stigla Vrnjačka banja u kojoj 90 mladih iz ragiona uređuje Lipovačku reku. Uskoro bi, međutim, brigadiri mogli da se nađu i na Koridoru 10.

Milutin Mrkonjić ministar infrastrukture kaže da je spreman da odvoji sredstva za izgradnju pet omladinskih naselja duž Koridora i da bi, čim se pronađe odgovarajući organizator, projekat „Radna akcija” mogao da krene.

"Projekat je već pripremljen, ali mi ne možemo da organizujemo mlade. To je posao za omladinske organizacije ili Univerzitete. Čitav projekat bi koštao tri i po do četiri miliona dinara", kaže Mrkonjić, koji je i učestvovao na pet akcija i pet puta bio udarnik.

Projekat Ministarstva sastoji se od pet naselja koja bi sa propratnim sadržajima bila podignuta kraj Palića, Dimitrovgrada, Vranja, Leskovca i Beograda, a mogla da prime do 1.200 mladih.

Ideju da se brigadiri presele na Koridor 10 podržava i organizator radne akcije u Vrnjačkoj banji, zamenik predsednika ove opštine Vojislav Vujić. On kaže da je organizacija njihove radne akcije bila veliki izazov. U akciji učestvuju mladi iz Srbije, Makedonije, BiH, Crne Gore i Slovenije, a za njihov smeštaj renoviran je dom učenika.

"Trudili smo se da sve liči na stare radne akcije. Napravljeno je 'naselje' i dodeljuju se udarničke značke. Nastavićemo da organizujemo slične akcije, a ako bi krenuo i Koridor mogli bismo da organizujemo bar tri čete", kaže Vujić.

Akciju u Banji podržalo je samo Ministarstvo za rad. "Ako samouprave procene da su akcije od koristi, ministarstvo će stati iza svakog dobrog projekta", kaže ministar Rasim Ljajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 394 idi na stranu