SNS: Srpska energetika u mraku

Srpska napredna stranka upozorila je da je energetski sektor u Srbiji zbog sistemske korupcije oštećen za 50 milijardi evra.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 30.06.2011.

14:54

Default images

"U Srbiji nema ni novih radna mesta niti investicije, zbog teške sistemske korupcije. Odgovornost snosi direktno predsednik Srbije Boris Tadić i Demokratska stranka", ocenila je član Predsedništva SNS-a Zorana Mihajlović.

Ona je, kako je navedeno u saopštenju SNS-a, zatražila od Vlade Srbije i Borisa Tadića "da objasni svoje veze sa energetskim tajkunima Vojinom Lazarevićem i Vukom Hamovićem". Prema računici SNS-a, energetski sektor je izgubio 20 milijardi evra kroz donacije, meke kredite i kredite, više od pet milijardi evra kroz rast cene električne energije za 600 odsto, cene gasa za 450 odsto i cene derivata za 500 odsto.

Kako se dalje navodi, taj sektor je ostao bez 1,5 milijardi evra godišnje kroz izgubljeni prihod zbog neizgrađenih elektrana u Srbiji i tri milijrdi evra godišnje na uvoz energije i energenata.

Energetski sektor je, kako piše u saopštenju, od izvoznika preko 20 odsto proizvodnje postao uvoznik, sa projekcijom da bude u deficitu preko 40 odsto do 2020. godine.

U saopštenju piše da je od direktnog kontakta i nabavke gasa od ruskog Gasproma, Srbija uvela trgovca posrednika, kojem energetski sektor godišnje daje pet odsto od vrednosti ugovora, ili preko 30 miliona evra.

Kako kažu u SNS-u, od dve rafinerije nafte koje ima, i koje je pomogla sa oko dve milijarde evra za osam godina, Srbija ima najviše cene derivata u regionu i najnekvalitetnije gorivo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: