Srpski BDP porastao za 3,4 odsto

Realni rast BDP-a u prvom kvartalu 2011. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 3,4 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 30.06.2011.

14:36

Default images

Posmatrano po aktivnostima, u prva tri meseca najveći rast bruto dodate vrednosti bio je u sektoru saobraćaja - 9,8 odsto, u snabdevanju električnom energijom, gasom i parom - 7,5 odsto i u prerađivačkoj industriji i finansijskim delatnostima - 6,2 odsto.

Najveći pad bruto dodate vrednosti bio je u sektoru građevinarstva- 2,9 odsto.

BDP je u prvom kvartalu ove godine, kad se isključi uticaj sezone, bio za 1,5 odsto veći nego u prethodnom kvartalu.

I industrijska proizvodnja raste

Industrijska proizvodnja u Srbiji je u prvih pet meseci ove godine porasla za 5,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Industrijska proizvodnja u maju bila je veća 6,8 odsto nego u maju 2010, dok je u odnosu na prošlogodišnji prosek bila veća 2,1 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku.

Rast proizvodnje je u maju, u poređenju sa istim mesecom 2010, ubeležen na svim sektorima - kod rudarstva od 32,1 odsto, snabdevanja strujom, gasom, parom od 19,1 odsto a u prerađivačkoj industriji od 2,6 odsto.
Gledano prema namenskim grupama, u maju je na godišnjem nivou rast registrovan u proizvodnji energije, kapitalnih proizvoda i intermedijarnih proizvoda osim energije, a pad u proizvodnji netrajnih i trajnih proizvoda za široku potrošnju.

Obim industrijske proizvodnje u maju 2011. u odnosu na maj 2010. beleži, navodi RZS, rast kod 20 oblasti koje u strukturi industrijske proizvodnje imaju učešće od 62 odsto a pad kod devet oblasti.

Majskom rastu industrijske proizvodnje najviše su doprineli snabdevanje električnom energijom, proizvodnja uglja, proizvodnja metalnih proizvoda, mašina i opreme, kao i proizvodnja pića.

Uključujući proizvodnju malih preduzeća koja se prati na uzorku, industrijska proizvodnja je u maju 2011. u odnosu na prosek 2010. kod ukupne proizvodnje bila veća za 2,6 odsto a kod prerađivačke industrije za tri odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: