Nama ne trebaju, Nemcima su dobri

Beograd -- Oko 2.000 inženjera i 1.800 lekara koji u Srbiji čekaju na posao mogli bi uskoro da nađu zaposlenje van granica Srbije.

Izvor: B92
Podeli

Odluka nemačke vlade da otvori vrata svoje zemlje za inženjere i lekare mogla bi da bude rešenje za stručnjake koji u Srbiji ne mogu da nađu posao.

Nemačka vlada je prihvatila izmene imigracionih zakona da bi preduzeća lakše mogla da zapošljavaju strane inženjere i lekare.

Poslednji podaci govore da je na birou oko 2.000 inženjera mašinstva i elektrotehnike. Dejan Jovanović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje kaže da je na birou mnogo lekara opšte prakse. “Na birou je oko 1.800 lekara opšte prakse a manjak je lekara specijalista. Kada je reč o inženjerima zavisi od specijalnosti - brže se zapošljavaju elektrtehničari i programeri a teže inženjeri mašinstva”, objašnjava on.

Stranci mogu da dobiju posao u Nemačkoj samo ako bi za njega bili plaćeni više od 66.000 evra godišnje, ili ako preduzeće dokaže da nema kvalifikovanih Nemaca ili državljana članica EU.

Stručnjaci smatraju da u Nemačkoj nema dovoljno diplomiranih lekara i inženjera i da bi do 2025. godine manjak mogao dostići 6,5 miliona stručnjaka tih kvalifikacija.

Inženjerska komora spremna je da pomogne članovima koji bi učestvovali u međunarodnim projektima i odluka nemačke vlade je dobra vest, tvrdi predsednik Inženjerskre komore Srbije Dragoslav Šumarac.

Jedan inženjer obično zapošljava oko deset drugih zanimanja, a tačno je da su plate daleko manje nego u Nemačkoj, ovde je plata oko 700 - 800 evra, a u dobrom delu preduzeća i manja.

Šumarac kaže i da se ne treba bojati odliva kadrova jer je dobro da naši stručnjaci rade u inostranstvu jer će pored usavršavanja sticati i nova znanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 408 idi na stranu