Telenor: Kraj diskriminaciji mreža

Beograd -- Kompanija Telenor Srbija ocenila je da je Ratel regulisanjem veleprodajnih cena poziva iz mreže u mrežu obezbedila poštovanje načela nediskriminacije.

Izvor: Beta
Podeli

"Nova cena terminacije poziva u fiksnu mrežu važi jednako za sve pozive koji dolaze iz fiksne i mobilne mreže i za sve operatore", rekao je izvršni direktor Koporativnih poslova Telenora Goran Vasić.

Prema njegovim rečima, veoma je važno to što su ovog puta cene zasnovane na troškovnom modelu, čime se izbegava proizvoljnost i postupa po tržišnim načelima.

Ratel je naložio i da Telekom Srbije od 1. avgusta 2011. godine izvrši izmene postojećih ugovora o interkonekciji i primeni ih kao jedinstvenu cenu terminacije u fiksnu mrežu, kako za pozive koji potiču iz drugih fiksnih, tako i iz mobilnih mreža. Kako su ocenili u Ratelu, tim rešenjem otklonjen je problem diskriminacije mreža, koja je bila posledica postojanja različitih cena terminacije u fiksnu mrežu Telekoma Srbije u zavisnosti od toga da li je poziv poticao iz druge fiksne ili mobilne mreže.

"Što se samih nominalnih iznosa tiče, cene terminacija u fiksnu mrežu i dalje su nesto više nego u regionu, ali nazire se trend izjednačavanja", rekao je Vasić.

Kao fiksni operator Telenor, kako je istakao Vasić, nije tražio regulaciju cena interkonekcije, ali je zadovoljan njihovom korekcijom, jer tu vidi kretanje u pravcu regulisanja tih cena prema tržišnom principu.

Republička agencija za elektronske komunikacije (Ratel) donela je 16. juna rešenje prema kojem se Telekomu Srbije nalaže da cene interkonekcije, odnosno veleprodajne cene poziva iz mreže u mrežu snizi za oko 53 odsto.

Cena lokalne terminacije u fiksnu mrežu Telekoma Srbija snižena je za 39,5 odsto, sa 1,14 dinara po minutu na 0,69 dinara po minutu. Novi iznos naknade za jednostruki tranzit u fiksnu mrežu iznosi 0,9 dinara po minutu, što je 50,8 odsto manje nego do sada.

Cena dvostrukog tranzita u fiksnu mrežu Telekoma Srbije snižena je za 68,6 odsto, odnosno za 2,03 dinara po minuti i iznosiće 0,93 dinara po minutu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 408 idi na stranu