Barać: Došla su strašna vremena

Dok su ćutali i bogatili se a drugi upirali prst u njihovo sve veće bogatstvo vlast je prećutno aminovala da im je sve dozvoljeno dok i ona od toga ima koristi.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Petak, 17.06.2011.

00:09

Default images

Upozorenje svojih savetodavnih tela i boraca protiv korupcije, koji su otvoreno bacali rukavicu u lice ističući da je korupcija u Srbiji sistemska i da počiva u samom političkom vrhu države, vlast je odbijala ćutanjem ili čak i odbranom krupnih kapitalista.

No, sada je došlo vreme da ti isti krupni kapitalisti progovore i gle čuda, istim jezikom kao i borci protiv korupcije! Tako jedan od najbogatijih ljudi Srbije Milan Beko bez imalo uvijanja i premišljanja reče da je politička oligarhija u Srbiji zauzela feudalizovanjem sve krupne nacionalne resurse. Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać kaže da su došla strašna vremena kada Milan Beko može javno da priča o korupciji u vlasti i kada on dobija priliku da proziva one koji su mu omogućili enormno bogaćenje i kršenje zakonskih pravila.

"Mi godinama ukazujemo na to da korupcija počiva u vlasti i da je vlast njen generator, ali to niko neće ni da čuje, a kamoli da nešto preduzme da bi se situacija promenila", kaže Verica Barać.

Ona dodaje da "zbog toga što su svi koji žive na našoj grbači ostali gluvi i nemi, ovaj čovek sada priča o korupciji, privilegijama i reketu. Očigledno sada njemu nešto gori pod nogama, odnosno preti mu opasnost da mu nešto što je mislio da je lako i za malo para dobio bude oduzeto pa bi sada da ide našim putem i ponavlja ono što nije ništa novo za obične smrtnike jer su nam oni, za razliku od onih u vlasti, poverovali. No, to što su nam građani poverovali nije urodilo plodom jer oni ništa, uostalom kao ni mi, ne mogu, a oni koji mogu – nisu hteli jer su igrali u istom kolu s Milanom Bekom".

Barać izražava sumnju u to da sukob između vlasti i krupnog kapitala zaista postoji i veruje da je više reč o njegovom fingiranju da bi se javnosti predstavilo da je došlo vreme za hvatanje u koštac s korupcijom, a zapravo od toga nema ništa.

"Davno smo mi u dokumentima, još od Akcionog plana koji je usvojen 2006, zapisali da ćemo menjati sistem koji počiva na korupciji, a u proteklih pet godina ništa u praksi nismo učinili. Različitim izjavama predstavnika vlasti i krupnog kapitala građani se pokušavaju zbuniti a da je u pitanju čvrsta namera i odluka izvršne vlasti da stane na put korupciji, ona bi samo sprovodila zakone i ništa ne bi javno nagoveštavala i pretila", kaže ona.

Barać objašnjava da bi "onda ti na koje se zakon primenjuje takođe morali da ćute jer bi odgovarali za sve ono što su u proteklim godinama nezakonito, uz pomoć vlasti, učinili. Jer da je pravde i zakona, taj isti Milan Beko bi odgovarao za Luku Beograd, Novosti i za mnoge druge stvari. On bi već bio procesuiran, a sud bi već utvrdio da je počinio korupciju, a ona jeste krivično delo, pa samim tim mora biti i sankcionisana".
"Ovako smo u situaciji da je u Srbiji korupcija potpuno nekažnjiva za vrhove političkih stranaka, za tajkune iz Miloševićevog i vremena posle njega, za sve ključne ljude. To je dovelo do toga da je korupcija potpuno razorila naše institucije i da ovakve i slične izjave predstavnika krupnog kapitala, ali i visokih državnih funkcionera, predstavljaju više marketniški trik nego stvarnu promenu u ponašanju", kaže ona.

Verica Barać dodaje da "na kraju krajeva, može vlast da ne bude u dobrim odnosima s tajkunima, ali vrhovi političkih stranaka, tajne policije, delovi kriminala i krupni kapital su potpuno srasli, i to je simbioza u kojoj niko ne može da se izvuče izjavama ma kakve one bile. To toliko dugo traje da se takva sprega ne može očas i ad hok prekinuti jer su interesi i jedni i drugih isti i samo zajedno se održavaju svako na svojim, za njih povoljnim i korisnim, pozicijama".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

23 h

Podeli: