Tadić: Kriza kriva za otpuštanja

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da je njegova najveća greška to što građanima na početku ekonomske krize nije rekao da su predizborna obećanja neostvariva.

Srbija

Izvor: Beta

Nedelja, 12.06.2011.

17:55

Default images

Tadić je u kampanji za prethodne izbore 2008. godine, između ostalog, obećao i zapošljavanje 200.000 ljudi.

''Mi smo posle krize izgubili mnogo radnih mesta. Moja najveća greška je što nisam odmah na početku ekonomske krize izašao pred građane i rekao im da je kriza toliko duboka i teška i da naši planovi sa kojima smo izašli pred građane nisu ostvarivi u vremenu koje dolazi. To je moja greška i preuzimam odgovornost", rekao je Tadić. Tadić je na Glavnom odboru Demokratske stranke rekao da će država učiniti sve kako bi prostor za investicije u Srbiji učinila maksimalno atraktivnim, kako bi otvorila što više radnih mesta.

Tadić je istakao da je borba za radna mesta u celom svetu najtvrđa i najkompleksija, navodeći da će i on i premijer Srbije Mirko Cvetković i druge državne institucije učiniti sve kako bi ta borba bila i uspešna. Prema njegovim rečima, velika je stvar što je uprkos krizi i mnogobrojnim štrajkovima u društvu očuvana stabilnost.

Tadić je rekao da Srbija posle ekonomske krize nije finansijski ''kolabirala'', iako i dalje postoje pretnje nad ekonomijom Srbije.

"To je dobra vest, ali je loša vest to što nismo podstakli investicije i razvoj malih i srednjih preduzeća", kazao je Tadić.

Samo održiva decentralizacija

Tadić je odbacio inicijativu za regionalizaciju i decentralizaciju Srbije kao "ad hok akciju" u predizborno vreme.

"Decentralizacija i regionalizacija je suštinsko pitanje I pretpostavka razvoja Srbije i tom pitanju se mora posvetiti velika pažnja, ali ne tako da se formiraju novi regioni kao centri moći, nego tako da se očuva finansijski poredak zemlje", rekao je Tadić.

On je dodao da je o tom pitanju razgovarao i sa predstavnicima vladajuće koalicije i opozicije.

"Decentralizacija jeste deo te politike ali istovreme tako da se ne dovodi u opasnost finansijska stabilnost države", naglasio je Tadić, ukazujući da diskusija o regionalizaciji povremeno ima prizvuk političke instrumentalizacije.
"Strategijski cilj Srbije i Demokratske stranke jeste promena našeg društva, stvaranje kudikamo većih perfomansi naše ekonomije i naše države", rekao je Tadić.

Prema Tadićevoj proceni, drugi cilj jeste Srbija kao članica EU i dalji napredak u procesu evrointegracija koji shvatamo "kao alatku koja treba da poboljša život naših ljudi".

Gradimo brže nego ikad

Tadić je rekao i da je vlast pogrešila što je građanima obećala bržu izgradnju puteva.

"Gradimo više i brže nego ikada u istoriji, ali mnogo sporije nego što smo obećali građanima", rekao je predsednik Srbije.
On je izrazio uverenje da će do kraja ove godine biti otvoren severni krak Koridora 10, a do kraja 2012. ili početkom 2013. južni i jugoistočni krak, napomenuvši da i "mostovi dobro napreduju".

Lider DS-a je naveo da su u toku pregovori o stranim investicijama u Srbiju koje bi mogle da iznose i do dve milijarde evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

147 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

20 h

Podeli: