Milioni za nepostojeću deponiju

Sredstva za početak izgradnje regionalne deponije u Prokuplju, koja su uplaćena slovenačkoj Alpini krajem 2007, još nisu vraćena Eko fondu Republike Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 09.06.2011.

18:56

Default images

Od izgradnje deponije odustalo se još pre dve godine.

U Koaliciji za nadzor javnih finansija ovakav postupak tumače kao zloupotrebu para građana, dok predstavnici lokalne samouprave veruju da će Alpina uskoro vratiti novac i da će tim parama sanirati postojeću deponiju u centru grada.

Da bi rešili problem deponije u centru Prokuplja, krajem 2007. Alpini je preko Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srbije uplaćeno 81,2 miliona dinara za početak izgradnje regionalne deponije.

Ugovor sa Alpinom potpisao je tadašnji predsednik opštine Prokuplje Vladimir Jovanović a sada državni sekretar u ministarstvu za zaštitu životne sredine. Iako se početkom 2009. od izgradnje deponije odustalo, uplaćena sredstva do danas nisu vraćena Eko fondu.

Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija kaže da je "novac dat i nikom nije palo na pamet da za dve godine od kada se odustalo od deponije traži novac nazad. To je za nas bio jasan signal da nešto nije u redu".

Predsednik opštine Prokuplje Milan Arsić objašnjava da sredstva nisu zatražena nazad zato što se od izgradnje nije odustalo već je to privremeno odloženo. On navodi da, "kako radovi nisu počeli do 31.12. opštinsko veće je zatražilo sporazumni raskid ugovora. To znači da je procedura u potpunosti ispunjena".

Dragan Dobrašinović ne veruje da će novac ikada biti vraćen, a i kada bi Alpina vratila pare to bi, posle četiri godine, bilo za oko 200.000 evra manje zbog kursne razlike.

"Kad smo mi objavili tu informaciju krenule su panične reakcije da ce novac biti vraćen u roku od pet dana, aveć je prošlo osam i to se nije desilo. Verovatno će proći još osam meseci, a da novac neće biti vraćen", kaže on.

Sa druge strane, predsednik opštine veruje da će novac uskoro biti vraćen jer je Alpina u protekle četiri godine bila fer prema ovoj opštini. "Alpina je uvažila razloge opštine i bila je objektivna jer je mogla i da traži nadoknadu za izgebljanu dobit, nadoknadu troškova i sve ono što je u skladu sa zakonom o obligacionim odnosima", navodi on.

U lokalnoj samoupravi očekuju da će kada Alpina vrati 81 million dinara Fondu za zaštitu životne sredine, isti fond dati ovoj opštini 150 miiona dinara za sanaciju stare deponije, koja bi prema njihovom projektu trebalo da se pretvori u park od 10 hektara.

Smeće iz Prokuplja, inače, trenutno se deponuje u Leskovcu i tako će biti dok neko ponovo ne izvoji sredstva za izgradnju nove deponije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: