Vlada ispunila, seljaci traže još

Vlada Srbije je na telefonskoj sednici odobrila da se subvencije poljoprivrednicima od 14.000 dinara po hektara dodeljuju za paracele do 100 hektara.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 03.06.2011.

01:30

Default images

Pod pritiskom poljoprivrednika, koji već peti dan blokiraju puteve u Vojvodini, u Vladi su odlučili da subvencije ostanu praktično iste kao i prošle godine, iako su tvrdili da u budžetu nema para.

Prijem zahteva poljoprivrednika za subvencije od 14.000 dinara po hektaru za površine od 0,5 do 100 hektara počeće 15. juna, a isplata novca će trajati narednih osam meseci, kazao je Ministar poljoprivrede Dušan Petrović.

On je dodao da će za oranice od 30 do 100 hektara subvencije biti isplaćene do kraja januara sledeće godine. "Ko ima manje od 30 hektara biće mu na raspolaganju regres za onoliko hektara koliko je registrovao", kazao je Petrović, učestvujući u radu sednice skupštinskog Odbora za poljoprivredu. Ministar je precizirao da je u budžetskoj 2011. za te namene predviđeno ukupno 8,6 milijardi.

Sredstva za isplatu subvencija za površine veće od 30 hektara, prema njegovim rečima, "ići će na teret agrarnog budžeta za 2012. godinu", a to će biti oko 3,5 milijardi dinara.

Petrović je objasnio promenu stava države po pitanju površina koje će se subvencionisati, time da je kod poljoprivrednika koji se bave ratarstvom stvoreno uverenje da će ove godine subvencije biti iste kao i prethodne, što je dovelo u pitanje kredibilitet vlade.

Istakao je da je suština problema to što je država želela da preraspodeli sredstva iz agrarnog budžeta kako bi umanjila uticaj drastičnog povećanja cena kukuruza, kao osnovne sirovine za ishranu stoke, na ukupno stočarstvo u Srbiji.

Petrović je naveo da se najveći broj onih koji se bave stočarskom proizvodnjom ne mogu da nađu računicu da i dalje to rade, "zbog čega ulazimo u opasnost da se stočarska proizvodnja uruši, kao i proizvodnja mleka".

"Kako u ovom trenutku nije moguće promeniti budžet, ideja je bila da ono u šta su ljudi imali poverenje bude ispunjeno. Rešenje je pronađeno tako što će ta razlika biti plaćena iz budžeta za 2012. godinu", objasnio je on. Odlukama vlade, naglasio je Petrović, zadržana je budžetska stabilnost i svi važni elementi poljoprivredne politike.

Ministar poljoprivrede je kazao i da "svi u vladi računaju kolika je šteta za privredu nastala blokadom puteva u velikom delu Vojvodine" i dodao da će kalkulacija biti predstavljena javnosti u najkraćem roku koji je tehnički potreban, ali nije želeo da precizira kada.

Petrović je kazao da će iz ovogodišnjeg agrarnog budžeta od 20 milijardi dinara za subvencije za mleko biti izdvojeno 2,5 milijardi dinara, za genetsko unapređenje stočarstva dve milijarde, za regresiranje kamatne stope za poljoprivredne kredite 2,7 milijardi, kao i za dugove iz prethodnog preioda 2,5 milijardi dinara.

Poljoprivrednici nezadovoljni

Poljoprivrednici su, međutim, dostavili nove zahteve premijeru Mirku Cvetkoviću kojima traže da im se omogući da zahteve za subvencije šalju od 10. juna i da isplata bude najkasnije mesec dana od predaje zahteva.

Poljoprivrednici su u pismu Cvetkoviću naveli da obaveze po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja moraju da izmire do momenta podnošenja zahteva za regresiranje repromaterijala.

"Uredba o subvencionisanju repromaterijala mora da bude sprovedena najkasnije do 1.oktobra, kako bi se kvalitetno obavila jesenja setva", ukazali su poljoprivrednici i predložili da novim vladinim uredbama budu obuhvaćene sve mere definisane Nacionalnom stategijom ruralnog razvoja.

Njihov predlog je i da do 5. juna bude ukinuta uredba vlade o zabrani izvoza pšenice, kao i odluka kojom je ukinut generalni inspektorata i sektor za ruralni razvoj.

Zahtev poljoprivrdnika koji još nisu prekinuli blokadu puteva, jeste da, kako su naveli, "učesnici protestne vožnje, kao izraza nezadovoljstva poljoprivrednika ne budu procesuirani, ni prekršajno, ni krivično".

Obećanje u redu, čekamo potpis

Poljoprivredni proizvođači proveli su celu noć na svojim traktorima na drumovima širom Vojvodine i najavili da će putevi ostati blokirani sve dok ne vide "napismeno" da li je Vlada Srbije udovoljila njihovim zahtevima, rekao je predsednik Skupštine Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Ivković.

"Lepo je to što je Vlada odlučila na telefonskoj sednici, ali mi želimo to da vidimo napismeno, želimo da vidimo uredbu i da se uverimo da je našim zahtevima udovoljeno", rekao je Ivković.

Dodao je da odluke vlade moraju da budu usaglašene sa zahtevima paora.

"Mora se znati precizno ko na šta ima pravo, ne verujemo nikome na reč, jer su ovih dana neprestano pokušavali da nas izigraju", kazao je Ivković.
Ivković je ocenio da je "sramota" što vlada pokušava da podeli poljoprivrednike iz Vojvodine i Srbije i dodao da je "naročito sramota" to što mediji, a posebno Radiotelevizija Srbije, "prikrivaju" da su poljoprivrednici blokirali i pojedine puteve u Srbiji, a ne samo u Vojvodini.

Ivković je optužio policiju da zapravo ona blokira puteve, pošto sprečava poljoprivrednike da traktorima dodju do Beograda i tamo izraze protest.

"Nijedan traktor nije blokirao put. Policija blokira traktore da se kreću putevima, ona ne pušta da se odvija saobraćaj, a paori su revoltirani pošto im policija ne dopušta da učestvuju u saobraćaju", rekao je Ivković.

Poljoprivrednici iz Vojvodine u protekla četiri dana blokirali su traktorima puteve jer su nezadovoljni najavom vlade da će im biti smanjene subvencije, odnosno da će biti subvencionisana samo gazdinstva do 30 hektara.

Prvobitni predlog Vlade Srbije bio je da se subvencije daju samo na parcele do 10 hekatara, što je takođe izazvalo nezadovoljstvo i proteste poljoprivrednika.

Pajtić: Ishod razgovora povoljan za sve

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić kaže, povodom usvajanja uredbe Vlade Srbije o subvencionisanju poljoprivrednih gazdinstava, da je ishod razgovora proteklih dana o tome povoljan i za Vladu i za poljoprivrednike.

„Dobro je da je postignut ovakav sporazum i da su tenzije smanjene, jer će poljoprivrednici dobiti onoliku količinu sredstava koju su i planirali“, rekao je Pajtić.

Naglasivši da je sad najvažnije da će svi moći da se vrate svojim poslovima i obavezama, on je izrazio očekivanje da će tenzije i protesti poljoprivrednika prestati jer, kako je rekao, „od danas više nema razloga za to“.

Agrar će i ubuduće biti najveća i najvažnija izvozna grana naše zemlje, poručio je Pajtić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

227 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: