Jovanović: Nije tačno da nema para

Lider Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović rekao je da nije tačno da nema para u budžetu za subvencije poljoprivrednicima.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 31.05.2011.

20:01

Default images

On navodi da postoje mnoge pozicije sa kojih je moguće naći sredstva koja navodno nedostaju.

“Država krije da će samo kroz skandalozno povećanje naftnih akciza dodatno zaraditi preko 100 miliona evra. Neka bar taj novac i deo subvencija koje se razbacuju na partijska javna preduzeća uloži u subvencije", rekao je Jovanović.

On je dodao da Vlada Srbije pravi ogromnu grešku time što pokušava da posvađa poljoprivrednike iz Vojvodine i one koji se poljoprivredom bave u ostatku Srbije i tako opravda svoju pogrešnu politiku. Jovanović je ukazao da Vlada treba da usmeri subvencije na one koji mogu da proizvedu i izvezu mnogo, a ne na male proizvođače "kojima imanja služe samo za preživljavanje ili prodaju na malo", a koje treba zaštititi kroz preciznu socijalnu politiku, "a ne rasipanjem siromašnog agrarnog budžeta".

"Našoj poljoprivredi treba jasan plan i ulaganje u reindustrijalizaciju proizvodnje i njenu tehnološku modernizaciju. I seljaci su prozreli da je evropska politika vlade samo fraza i zato opravdano traže da se i u Srbiji sprovodi evropska politika subvencija za ozbiljne i krupne proizvođače", ocenio je Jovanović.

On je, takođe, poručio da Vlada treba da odustane od "povlađivanja ruskoj državnoj kompaniji" i podigne rudnu rentu na naftu i gas koji, kako je naveo, "strana kompanija" eksploatiše uglavnom u Vojvodini "sa sadašnjih ponižavajućih tri odsto".

"Milijarde dinara smo samo prošle i ove godine izgubili iz budžeta zbog toga što je rudna renta u Srbiji desetostruko niža nego svuda u Evropi i samoj Rusiji. Zbog takvih političkih promašaja danas cenu plaćaju svi u Srbiji", istakao je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: