Dinkić: Da je Tita, bilo bi puteva

Beograd -- Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić kaže da od "Titovog doba" nije završen nijedan put, termo ili hidorecentrala u Srbiji.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Kritikujući partokratiju, koju uz centralizam ubraja u najveće probleme Srbije, Dinkić je naveo da je pravilo postavljanja partijskih kadrova u javnim preduzećima dovelo Srbiju do ruba propasti.

"Sreća je Srbije što nema u partokratiji nijednu atomsku centralu. Kada bi partije postavile direktora atomske centrale ubio bi Srbiju - ko zna kakva bi se havarija dogodila", rekao je lider URS.

Članica URS Maja Gojković rekla je da građani koji su potpisali peticiju o decentralizaciji traže šansu za dobar život bez obzira u kom kraju žive.
"Ne treba da se pitaju političari koji nisu stali iza ove peticije zašto pola miliona građana brže shvata strvari od njih", navela je Gojković govoreći o mogućnostima koje bi i lokalne sredine imale ukoliko bi dobile 80 odsto od prikupljenog poreza. Gojković je ocenila da se URS ne boji jakih lokalnih i regionalnih lidera, jer smatra da je ta vrsta političara nova snaga Srbije.

Dinkić je najavio da će URS inicirati suštinsko razbijanje partokratije, a ta stranka će predložiti uvođenje profesionalnog upravljanja javnim preduzećima na konkursima o kojima će odlučivati nezavisne agencije.

"Srbija nije dobro, jer je izgubljeno poverenje u političke stranke i niko nov ne može da se probije na političku scenu", kazao je Dinkić.

Dinkić je rekao da prihvata odgovornost zbog toga što kao politički lider nije insistirao na razbijanju partokratije, ali kako je dodao traži da to učine i druge partije.

On je poručio da je proces decentralizacije počeo i da ga više niko ne može zaustaviti.

"Točak decentralizacije je pokrenut i niko u Srbiji to neće moći da zaustavi", izjavio je Dinkić, ocenivši da centralizovani sistem ne može Srbiju da vodi napred.

Dinkić je rekao da "se kuća ne može graditi od krova ka temelju, nego obrnuto, a da Srbija mora da ima čvrste temelje".

"Mora da se promeni kompletan sistem, kako bi se gradila ta čvrsta kuća. Mi smo se borili za demokratiju, a Srbija je dobila partokariju", rekao je lider URS.

Dinkić je kao primere centralizovanog i partokratskog sistema naveo razliku u BDP između razvijenih i siromašnih opština, ističući da svaki razvijeniji grad više od poreza na plate daje državi nego što dobija transferom iz budžeta.

Kao primer naveo je opštinu Savski venac i Trgovište, gde je odnos BDP jedan prema 15 i dodao da su tvrdnje centralista da lokalne samouprave nemaju dovoljno kapaciteta da sami realizuju projekte - pravi nonsens.

On je rekao da je izgubljeno poverenje u političke stranke i da su partokratija i centralizam doveli do toga da postoji negativna selekcija.

To se, prema njegovim rečima, dešava u poslednjih 20 godina u svim vladama u Srbiji - one koji se istaknu i nešto rade, prosečni ili ispod proseka, koji su došli po principu poslušnosti u vladu, o njima govore najgore preko medija. Onda oni koji su najbolji budu najviše ocrnjeni, a oni koji ćute, ništa ne rade, koji su poslušni i klimaju glavom su večito u vladama.

Dinkić je rekao da je ta politička organizacija za svoju inicijativu za decentralizaciju dobila 515.792 potpisa građana, što je, prema njegovim rečima, 15 odsto biračkog tela u Srbiji. Zbog toga je na URS velika odgovornost, kako prema potpisnicima peticije tako i prema onima koji je nisu potpisali, ali su tu ideju podržali.

Inicijativom URS o decentralizaciji koja je pokrenuta pre tačno godinu dana predloženo je da najveći deo prikupljenog poreza u lokalnim saomoupravama ostane u tim sredinama, kao i da se direktno biraju predesednici opština i gradonačelnici i da se imovina vraća opštinama.

strana 1 od 401 idi na stranu