Mladi će otići ako ne bude posla

Reforma obrazovnog sistema Srbije i ulaganja u obrazovanje veća od sadašnjih 4,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) neophodni su za jačanje privrede.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 23.05.2011.

18:06

Default images

Pomoćnica ministra za rad Radmila Bukumirić-Katić kaže da je problem u strukturi ulaganja u obrazovanje, jer "oko 90 odsto novca odlazi na zarade zaposlenih u obrazovanju, a manje u modernizaciju obrazovanja".

"Oko 20 odsto mladih se zapošljava u sivoj ekonomiji", navela je Bukumirić-Katić, dodajući da je trećina mladih između 17 i 24 godine samo sa osnovnom školom. Mladi duže i teže nego ikada dolaze do posla, a čak 46 odsto njih između 15 i 24 godine je nezaposleno, kaže Radmila Bukumirić-Katić.

"To je veliki izazov i ogroman problem koji se hitno mora rešiti, jer će svako ko bude imao mogućnosti da ode iz zemlje, to i uraditi", istakla je Katić i dodala da veliki uticaj na nezaposlenost mladih ima i siva ekonomija.

Prema njenim rečima, 2010. je dostignut najniži nivo zaposlenosti i najviša stopa nezaposlenosti u poslednjih nekoliko godina.

Katić je ocenila da su osnovni problemi koji muče Srbiju privreda i njena struktura, neuspele i spore privatizacije i ljudski kapital, u koji se dovoljno ne ulaže.

Kako je kazala, fleksibilno obrazovanje može da stvori fleksibilnu radnu snagu i tada je moguće stvoriti fleksibilno i efikasno tržište. "Neophodno je podsticati i subvencionisati razvoj sektora koji imaju budućnost, a to su prerađivački sektor, poljoprivreda, usluge, komunikacije", kazala je Bukumirić-Katić.

Prema njenim recima, tržište rada mora da se menja i da se pored ekonomskog stvori i zakonski ambijent za uspostavljanje fleksibilnog tržišta rada i zapošljavanja. "Potrebna je promena strukture radne snage sa stanovišta znanja, veština i sposobnosti", kazala je Bukumirić-Katić.

Kako je istakla, reforma obrazovnog sistema će dovesti do rasta BDP-a i stope zaposlenosti. "Stretegija razvoja Srbije do 2020. dala je osnovne pravce kretanja razvoja i početna tačka je otvaranje novih radnih mesta", dodala je Bukumirić-Katić.

Ona je navela da "na prste mogu da se nabroje kompanije u Srbiji koje su u poslednjih deset godina vršile obuku zaposlenih“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

145 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: